Santander koopt Banco Popular voor een euro

De in financiƫle problemen geraakte Spaanse bank Banco Popular wordt overgenomen door zijn Spaanse branchegenoot Banco Santander. Dat heeft de Europese bankenwaakhond Single Resolution Board (SRB) woensdag bekendgemaakt.

Santander koopt Banco Popular voor de symbolische prijs van 1 euro. Wel haalt Santander voor circa 7 miljard euro aan extra kapitaal op op de financiële markten.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde dat Banco Popular door een slechte financiële positie dreigde om te vallen en benaderde de SRB. Die besloot samen met de Spaanse bankenwaakhond FROB dat een verkoop aan Santander in het belang was van alle rekeninghouders van Banco Popular.

Een verkoop van Banco Popular was ook noodzakelijk voor de stabiliteit van het financiële stelsel in Spanje en Portugal.

Banco Popular kwam in de problemen door vastgoedleningen waarvan twijfelachtig is geworden of ze nog kunnen worden afgelost. Daardoor was de kapitaalbuffer zo sterk verslechterd dat de ECB de bank tot maatregelen had aangespoord.

Het vertrouwen bij beleggers was door alle problemen de afgelopen tijd ver te zoeken. Het aandeel verloor vorige week al veel van zijn waarde.

Bron: ANP

Gerelateerde artikelen