Samenwerking private equity, overheid en angel investors leidt tot snelle verkoop softwarebedrijf

Private equitypartij TIIN Capital (The Informal Investors Network) heeft vorige week alle aandelen in Authasas verkocht aan het Britse beursgenoteerde bedrijf Micro Focus International Plc. Volgens Michael Lucassen, partner bij TIIN, is het snel gegaan met Authasas. Het bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van authenticatiesoftware werd in 2011 in Amsterdam opgericht.
“Nog geen vier jaar later wordt het bedrijf gekocht door een beursgenoteerde onderneming. Dat is uitzonderlijk snel”, stelt Lucassen. 

Toch is Lucassen niet verbaasd door het snelle succes van Authasas. “Soms vergelijk ik het met de koorddanser die in de jaren zeventig tussen de Twin Towers liep. Die had het doel voor ogen om de overkant te halen en wist dat hij daarvoor in beweging moest blijven. Sta je stil, dan ben je er geweest. Dit geldt voor bedrijven ook. Authasas heeft deze boodschap begrepen. Zij hebben nooit stilgestaan”, zegt Lucassen.
 
Wel haalde het softwarebedrijf iets eerder de overkant dan Lucassen had verwacht. 

De gestage groei van Haagse bedrijf schrijft Lucassen onder meer toe aan de steun die diverse aandeelhouders hebben gegeven. Naast TIIN Capital, dat in 2012 aan boord kwam bij Authasas, had het bedrijf enkele “angel investors”. “Eén van de senior angel investors heeft specifieke kennis ingebracht en heeft als CFO veel werk verzet. Mede dankzij zijn ervaring kon een enorme professionaliseringsslag gemaakt worden. Zo werd Authasas meer een bedrijf en minder een venture”, zegt Lucassen. Enkele maanden geleden, toen de professionaliseringsslag al gemaakt was, kreeg Authasas een investeringsinjectie van de regionale ontwikkelmaatschappij InnovationQuarter.
Indirect investeerde de overheid al in een eerder stadium in het bedrijf. Lucassen legt uit dat de investering in Authasas is gefinancierd vanuit het TIIN TechFund 2. Dit fonds maakt gebruik van de Seed Capital-regeling van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland matcht de bedragen op fondsniveau. 
Naast de steun van diverse investeerders was ook de juiste internationale partner van belang in de ontwikkeling en uiteindelijk de verkoop van het bedrijf. Authasas werkte al enige tijd samen met het Amerikaanse NetIQ dat de software van het Nederlandse bedrijf wereldwijd verkocht. NetIQ werd vorig jaar overgenomen door Micro Focus. “De overnamepartner was daarom al goed bekend met Authasas. Voor hen bleken de producten van Authasas een onmisbare schakel in de technologie en dus een krachtige aanvulling op de bestaande portfolio”, concludeert Lucassen tevreden.
Gerelateerde artikelen