Ruziënde Franse afvalreuzen fuseren toch

Suez probeerde vergeefs om Veolia buiten de deur te houden. Maar nu is er toch een deal ter waarde van 13 miljard euro.

De bestuursraden van de Franse water- en afvalbedrijven Veolia en Suez hebben overeenstemming bereikt over de randvoorwaarden voor een overname. Suez wordt overgenomen voor 13 miljard euro. Op 14 mei moet de deal rond zijn.

Suez probeerde maandenlang de overname tegen te houden, die zij als vijandig ervaarde. Maar een gang naar de rechter kon de deal niet verhinderen. Nu spreken beide partijen over een fusie in plaats van een overname. De jaarlijkse omzet gaat circa 37 miljard euro bedragen. 

Veolia heeft sinds oktover vorig jaar een belang van bijna dertig procent in Suez, dat zij had overgenomen van energiebedrijf Engie. Sindsdien regende het vijandigheden tussen beide concurrenten. In februari eindigde een overnamebod van 11,3 miljard van Veolia in de prullenbak.

Met de overeenkomst worden ook verschillende acties waarmee Suez een verkoop aan Veolia probeerde te dwarsbomen ongedaan gemaakt. Zo gaat de verkoop van de Australische activiteiten aan Cleanaway niet door en wordt de Nederlandse stichting met de activa van Suez Eau France gedeactiveerd. Ook worden alle lopende juridische procedures tussen de twee bedrijven opgeschort.

 

Gerelateerde artikelen