Russische overname voetbalclub Roda JC mogelijk van de baan

De Limburgse voetbalclub Roda JC trekt mogelijk harde conclusies na de arrestatie van de Zwitsers-Russische investeerder Aleksei Korotaev woensdag. De directie zegt echter eerst de uitkomst van het strafonderzoek naar de overnemende financier te willen afwachten.

De Zwitsers-Russische investeerder Aleksei Korotaev werd woensdag in de boeien geslagen op het vliegveld van zijn woonplaats Dubai. De arrestatie verklaart grotendeels waarom Korotaev zo lang absent was. De Dubaise autoriteiten waren naar hem op zoek. Sinds begin februari was de financier niet meer gesignaleerd in het Parkstad Limburg Stadion.

Schimmige betalingsopdracht
In een persverklaring schrijft Roda JC 'verrast' te zijn door de berichtgeving omtrent Korotaev. De directie van de club zegt pas woensdagavond op de hoogte gesteld te zijn van de actuele situatie.

De strafzaak zou zich richten op een schimmige betalingsopdracht waaronder Korotaevs handtekening prijkt. Intussen meldt de investeringsmaatschappij van Korotaev, AK Investment, dat alle beschuldigde bezittingen momenteel bevroren zijn. Ook hebben de advocaten van Korotaev officiële strafklachten ingediend tegen twee directors van een asset-managementkantoor en tegen een belangrijke klant van dit bedrijf. Deze figuren zouden Korotaevs arrestatie ingeleid hebben. 

Financiële verplichtingen
Ondanks dat de 35-jarige Korotaev aan alle financiële verplichtingen heeft voldaan, is de overdracht van Roda-aandelen nog niet voltrokken. Dit betekent dat de huidige eigenaar van de club, de Landgraafse ondernemer Frits Schrouff, de facto nog altijd 99,8 procent van de aandelen in handen heeft. 

Korotaev streek begin 2017 neer in Kerkrade om Roda JC te kopen. Middels een minderheidsbelang zou de investeerder in ieder geval meer dan een miljoen in de club steken, zo meldde VI. De bankier was volgens de voetbalsite in beeld van Roda JC gekomen via een Limburgse zakenrelatie. Hij zou een deel van de aandelen overnemen van Schrouff, die de club in het najaar van 2015 verloste van een miljoenenschuld. 

 

Gerelateerde artikelen