Rudolf Stegink KPMG Corporate Finance: Veel buitenlandse interesse bij verkoop Zeeuws windmolenpark

KPMG heeft energiebedrijf Delta geadviseerd bij de verkoop van het windmolenpark Kreekraksluis aan de Belgische infrastructuurinvesteerders TINC en DG Infra Yield. "Er was veel internationale interesse voor de overname van het windmolenpark", zegt Rudolf Stegink van KPMG. De corporate finance adviseur verwacht in de toekomst meer van dit soort deals.
Windpark Kreekraksluis is een onshore windmolenpark op en nabij de Kreekraksluizen gelegen in de Zeeuwse gemeente Reimerswaal. Het windpark genereert elektriciteit sinds 2012 en bestaat uit 16 2,5MW Nordex turbines die met een gezamenlijk vermogen van 40MW jaarlijks kunnen voorzien in de stroombehoefte van circa 28 duizend huishoudens.
 


Nadat KPMG in een internationaal corporate finance team eind 2013 de door Delta uitgeschreven pitch had gewonnen (doorslaggevende factor was het brede KPMG-netwerk gecombineerd met specifieke sectorkennis) werd in 2014 een brede veiling georganiseerd. "Er was interesse van een breed scala aan partijen, variërend van renewable funds en infrastructuurfondsen tot verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen ", aldus Stegink. 


 
Op basis van een uitgebreid informatiememorandum en beschikbaar gesteld financieel projectmodel mochten geïnteresseerde partijen een indicatief bod uitbrengen. Geselecteerde partijen mochten vervolgens na het uitvoeren van due diligence in een volgende fase een bindende bieding uitbrengen op het Zeeuwse windmolenpark.
 
Op basis van een analyse van zowel de prijs als de overige voorwaarden van de ontvangen bindende biedingen hebben Delta en TINC en DG Infra Yield vervolgens de finale onderhandelingen op exclusieve basis gevoerd. De definitieve verkoopprijs is vastgesteld binnen de door de aandeelhouders van Delta goedgekeurde bandbreedte van 61 miljoen tot 68 miljoen euro
Geen eigenaar, wel stroom
Delta blijft na de verkoop actief als operationeel beheerder voor het park. Bovendien is Delta een meerjarige overeenkomst aangegaan voor de stroomafname van het park. De verkoop past daarmee goed binnen de strategie van het Zeeuwse energiebedrijf om niet per se eigenaar te zijn van een windpark, maar wel de stroom af te nemen. 
Stegink noemt de verkoop van het windmolenpark Kreekraksluis "uniek", omdat het de eerste internationale deal met betrekking tot een onshore windmolenpark van deze omvang is. Toch verwacht hij in de toekomst meer soortgelijke deals. De balansen van de grotere energiemaatschappijen staan onder andere door de lagere energieprijzen onder druk. "Veel energiemaatschappijen denken steeds minder in termen van eigendom en meer in termen van langetermijnstroomafnamecontracten bij het zeker stellen van groene stroom voor hun klanten", vertelt Stegink.
 
De KPMG’er voorziet meerdere (partiële) verkopen van onshore en offshore windparken (zowel operationeel als parken die in vergevorderde fase van ontwikkeling zijn) in de komende jaren, waarbij vooral interesse verwacht wordt van (internationale) financiële partijen zoals infrastructuur fondsen, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. 
 
Gerelateerde artikelen