Ruben Tros (Stek): “Nog veel ‘dry powder’ op de plank”

M&A advocaat Ruben Tros is begin dit jaar als partner toegetreden tot de corporate praktijkgroep van advocatenkantoor Stek. Aanleiding om hem te interviewen over zijn verwachtingen voor de M&A markt in de komende maanden, de positionering van Stek én natuurlijk over zijn eigen rol.

"Alsof het twee parallelle werelden zijn", zo kenschetst Tros de ontwikkelingen in de M&A markt en daarbuiten. "Politieke onzekerheden zijn er volop, maar de markt trekt zich daar bijzonder weinig van aan. Wat er ook gebeurt: de crisis die ook onze sector de afgelopen jaren teisterde is definitief voorbij. Het aantal fusies en overnames lag vorig jaar al op hetzelfde niveau als in het recordjaar 2007."

Verkopersmarkt

"Strategische partijen beschikken over flinke financiële reserves en hebben ook interesse om investeringen of overnames te verrichten. Denk aan DSM, dat onlangs heeft aangegeven weer interesse te hebben om overnames te gaan doen. Private equity partijen hebben een grote hoeveelheid 'dry powder' op de plank en kunnen vanwege de lage rente en toegenomen leningsbereidheid van banken goedkoop en relatief eenvoudig schuldfinanciering aantrekken. Wel worden zij geconfronteerd met steeds hogere multiples die bij de acquisitie van targets door verkopers worden gevraagd. Interessant voor advocaten is dat zij kunnen meedenken over oplossingen om verschillen in waardering, die kunnen voortkomen uit uiteenlopende toekomstverwachtingen, te overbruggen. Denk bijvoorbeeld aan een earn-out in de koopovereenkomst of een vendor loan."

"In de huidige markt gaat het er niet om welke partij snel en goedkoop kan financieren. Daarmee bied je nog maar weinig toegevoegde waarde als mogelijke koper. Het gaat er om wie het eerst een aantrekkelijk overnamedoelwit weet te identificeren en in positie komt om deze voor een goede prijs over te nemen." 

Tros verwacht dat de bloei van de M&A markt het komende jaar zal aanhouden. "En dat het nog meer dan vorig jaar een verkopersmarkt zal zijn. Voor private equity partijen is van belang om tijdig in contact te komen en doorlopend te blijven met interessante ondernemingen. Zo maken ze meer kans om een onderneming één op één over te nemen zonder dat deze via een controlled auction wordt verkocht."

Verder ziet Tros dat veel ondernemingen hard werken aan hun compliance met nieuwe data protectieregelgeving die inwerking zal treden in mei van dit jaar. Het onderwerp data protectie ziet hij ook als steeds belangrijker aandachtspunt in een juridisch due diligence en de onderhandelingen over garanties in een koopovereenkomst.

Duidelijke koers

Tros ziet dat Stek mee groeit met de verdere opleving van de M&A markt. Voor Stek zou het een voortzetting van het succes van de afgelopen jaren betekenen. "Stek is door de crisis heen gegroeid", aldus Tros. "Met name door duidelijke keuzes te maken in welke cliënten je bedient en op welke manier je dat doet", aldus Tros. Stek doet dit door het verlenen van kwalitatief en betaalbaar advies op een pragmatische en persoonlijke manier met een focus op een beperkt aantal rechtsgebieden. Behalve de corporate praktijk richt het kantoor zich ook op financieringen, de procespraktijk en mededingingsrecht en gereguleerde markten.

De groei van kantoor betekent dat de transacties van het 13 jaar geleden opgerichte Stek groter en complexer worden. Getuige de aansprekende transacties waarbij het kantoor als adviseur betrokken was, zoals de overname in 2017 van de Delta Netwerk Groep door Stedin. Stek adviseerde in deze transactie de Rotterdamse netbeheerder Stedin bij diens succesvolle deelname aan het veilingproces voor de verkoop van het Zeeuwse netwerkbedrijf.

Mede door dit soort transacties is de reputatie van Stek als boutique kantoor eersteklas. "Ik merk dat de zichtbaarheid van Stek en het profiel van de corporate sectie bij steeds meer partijen in de markt bekend raken. Cliënten waarderen onze kwaliteit en onze pragmatische manier van werken waarbij het draait om aandacht voor de cliënt. Dit combineren wij met tarieven die redelijk zijn." Dat cliënten dit waarderen blijkt ook uit de Chambers Client Service Award 2017 voor Nederland. Een prijs die Stek ontving van de prestigieuze advocatengids Chambers op basis van verschillende lovende klantwaarderingen.

De M&A praktijk van Stek zal de komende jaren blijven vasthouden aan de huidige koers als boutique-advocatenkantoor dat de M&A mid-market bedient. Tros zelf zal zich binnen de corporate sectie blijven richten op de verdere groei van de private equity praktijk, zoals hij dat sinds zijn aantreden bij Stek vier jaar geleden heeft gedaan. In de afgelopen jaren is hij medeverantwoordelijk geweest voor de groei van de M&A-praktijk van Stek. Zijn benoeming tot partner ziet hij als een bevestiging van dit succes. 

Met een blik op de toekomst zegt hij "Ik ben er trots op dat ik de strategie van kantoor de komende jaren mede vorm mag gaan geven". En: "Ik zie uit naar zowel een uitbreiding van ons werk voor onze bestaande cliënten als het opbouwen van relaties met nieuwe private equity cliënten. Ik heb daarnaast een interesse en focus op transacties in de IT-sector en zal mij hier de komende periode verder op richten."
 

Gerelateerde artikelen