Royal Dutch Shell verkoopt Canadese teerzanden

Royal Dutch Shell verkoopt vrijwel al zijn belangen in teerzanden in Canada in twee transacties voor in totaal 7,25 Amerikaanse miljard dollar. Dit maakte het Brits-Nederlandse olieconcern donderdag bekend.

"Dit is een significante stap in de omvorming van de portefeuille van Shell, in lijn met onze langetermijnstrategie", stelde CEO Ben van Beurden. Shell heeft een desinvesteringsprogramma van in totaal 30 miljard dollar.

Shell verkoopt aan een dochterbedrijf van Canadian Natural Resources zijn belang van 60 procent in het teerzandproject Athabasca, zijn 100 procent belang in het Peace River Complex inclusief Carmon Creek en een aantal nog niet ontwikkelde teerzanden in de Canadese provincie Alberta.

Hiervoor krijgt de energiereus 8,5 miljard dollar, waarvan 5,4 miljard dollar in contanten en 3,1 miljard dollar aan aandelen Canadian Natural.

Canadian Natural is de marktleider in de teerzanden in Canada met een marktkapitalisatie van circa 35 miljard Amerikaanse dollar.

De tweede transactie betreft de aankoop van Marathon Oil Canada, dat een belang van 20 procent houdt in het Athabasca project en waarin Royal Dutch Shell en Canadian Natural samen een gelijk belang zullen nemen, voor 1,25 miljard dollar elk, in contanten.

Per saldo ontvangt Royal Dutch Shell daarmee 7,25 miljard dollar. De transacties zullen naar verwachting medio 2017 afgerond worden.

Door: ABM Financial News.

Gerelateerde artikelen