Rothschild en CapitalMind leven in gescheiden werelden 

Sander Griffejoen van zakenbank Rothschild doet de meeste grensoverschrijdende deals en Ron Belt van CapitalMind is leidend binnen de landsgrenzen. De Nederlandse en internationale dealmakers zijn gescheiden werelden, zo blijkt uit data van de M&A-database.

Van alle deals op de Nederlandse M&A-markt is bij meer dan de helft een buitenlandse partij betrokken (M&A Insight). De overige deals zijn Nederlandse onderonsjes. MenA.nl onderzocht de welke zakenbankiers adviseren bij de internationale deals en welke bij de Nederlandse deals van 2015 tot en met Q1 2018 (zie tabellen onder). Daaruit blijkt dat bijna niemand van de 10 meest actieve adviseurs bij grensoverschrijdende deals terugkomt in de top 10 bij Nederlandse deals. Wouter van de Bunt van KPMG is de enige uitzondering.

De eerste vier plaatsen in de ranglijst van internationale dealmakers zijn bemand door zakenbankiers van internationale kantoren Rothschild, J.P. Morgan en Lincoln International. Sander Griffejoen van Rothschild heeft met 22 deals de meeste grensoverschrijdende deals op zijn naam. Maurits Duynstee is de eerste dealmaker die – voor het grootste deel van de onderzochte periode – werkte voor een Nederlandse partij, ING. Hij is inmiddels overgestapt naar Deutsche Bank. 

Wouter van de Bunt van KPMG verbindt de internationale met de Nederlandse top 10. Met zeven grensoverschrijdende deals en acht Nederlandse deals is hij de enige corporate-finance-adviseur met een dubbele notering. Ron Belt van CapitalMind adviseerde bij 13 ‘puur’ Nederlandse deals en staat daarmee op één. Alexander Boissevain van AenF Partners en Roel ter Steeg van MBCF volgen gezamenlijk op de tweede plaats met 12 deals. 

 

 

Afbeelding: familiewapen Rothschild

Gerelateerde artikelen