Rothschild, Allen & Overy en Linklaters dealmakers bij consolidatieslag De Persgroep

Zakenbank Rothschild, advocatenkantoor Allen & Overy en accountancyfirm PwC adviseren De Persgroep bij het bod van 140 miljoen euro op uitgeverij Mecom. Het Britse beursfonds krijgt advies van corporate finance kantoor Gleacher Shacklock en advocatenkantoor Linklaters. Met de overname krijgt de uitgever van de Volkskrant en Trouw zeven regionale dagbladen in handen, waaronder de Gelderlander en het Brabants Dagblad.
Namens Rothschild verzorgen zakenbankiers Warner Mendel en Nick Ivey het advies. Allen & Overy werkt vanuit Londen en Amsterdam. Het Amsterdamse team staat onder leiding van Jan Louis Burggraaf. Hij werkt samen met Stephanie Horowitz en Leoniek de Vito. 
 
Het team van Linklaters staat onder leiding van Jan Willem de Boer. Hij werkt samen met Maarten Overmars, Xu Wang, Maikel van Wissen, Joost Rompen en Boudewijn Niels.
 
Consolidatie noodzaak 
De Persgroep CEO Christian Van Thillo ziet de overname als noodzaak. “Consolidatie in onze sector is nodig om onze uitgaves om te vormen in multimediamerken op een winstgevende wijze”. Mecom was al langer op zoek naar mogelijkheden om de Nederlandse activiteiten te verkopen. Volgens het biedingsbericht genereren de activiteiten van Mecom te weinig omzet om zelfstandig te opereren, omdat noodzakelijke investeringen in productontwikkeling leiden tot cashflowproblemen. 
Als het bod slaagt gaat De Persgroep meerdere kostenbesparingen doorvoeren. Het hoofdkantoor van Mecom in Londen wordt gesloten. Op sommige locaties gaat het aantal medewerkers omlaag. Hoe veel medewerkers hun baan verliezen en op welke locaties hangt af van een nog af te ronden strategisch en operationeel onderzoek. 
De Belgische uitgever financiert de overname deels met cash en deels met een lening van BNP Paribas. Meerdere aandeelhouders, waaronder het management van Mecom, hebben al aangegeven de aandelen aan te bieden onder de voorwaarden van het bod. In totaal is 44,3 % van de aandelen  toegezegd. Als de deal niet doorgaat dan moet De Persgroep een ‘break fee’ van 2,5 miljoen euro betalen aan Mecom. 
 
Gerelateerde artikelen