Roth Capital Partners en Nomura Code zoeken koper voor Pharming

Het Leidse biotechbedrijf Pharming heeft zakenbanken Roth Capital Partners en Nomura Code ingeschakeld om een koper of fusiepartner te zoeken. Pharming verkeert in financieel zwaar weer. Dat meldt het beursfonds dinsdag in een persbericht. Met de aankondiging is het biotechbedrijf voor de tweede keer in haar geschiedenis ´in play´ als overnameprooi.
Roth Capital is een ‘long time advisor’ van Pharming. Nomura is speciaal voor de verkoop ingeschakeld. Roth Capital Partners is een Amerikaanse zakenbank en adviseert small-cap beursfondsen zoals Pharming bij het verkrijgen van groeikapitaal. Nomura Code is een niche zakenbank gericht op de sectoren gezondheidszorg, cleantech en technologie. Nomura Code is van origine een Europese zakenbank en sinds 2005 een onderdeel van de Japanse bank Nomura. 
Het is niet de eerste keer dat Pharming in play is. Het is wel de eerste keer dat het biotechbedrijf er zelf voor kiest. In 2001 heeft het een overnamebod van het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme afgeslagen. Ook toen verkeerde Pharming in moeilijke financiële omstandigheden. Na het stukgelopen bod van Genzyme is Pharming is surseance van betaling geraakt. Na een herstructurering van de schulden kon het bedrijf weer op eigen benen verder.
Tijdsdruk
Pharming heeft momenteel grote moeite om haar huidige onderzoeksactiviteiten te financieren en vreest dat onderzoek vertraging op gaat lopen of moet worden afgeblazen als er niet snel een oplossing wordt gevonden. Pharming zit nu in een testfase van het geneesmiddel Ruconest om toestemming te krijgen voor de Amerikaanse markt. Ruconest is een middel tegen zeldzame zwellingen van zachte weefsels. Het is het sterproduct van Pharming en is sinds 2010 verkrijgbaar op de Europese markt. 
Naast een verkoop onderzoekt Pharming ook nog de mogelijkheden om via besparingen en samenwerkingen de toekomst zeker te stellen. Het bedrijf verwacht in het derde kwartaal meer informatie naar buiten te kunnen brengen. 
 
Gerelateerde artikelen