Roland Van Dijk wil succesvolle dealreeks ARCADIS voortzetten

Roland van Dijk is sinds december 2012 Director M&A bij ARCADIS. In zijn nieuwe functie wil Van Dijk de zeer succesvolle reeks overnames uit het verleden voortzetten, zo laat hij aan MenA.nl weten. "ARCADIS zal actief blijven op de markt. We hebben een goed gevulde pijplijn met investment-cases en een financiƫle positie die volgende stappen toestaat."
Van Dijk (42) is overgekomen van Fokker Technologies waar hij sinds 2008 deel uitmaakte van de Raad van Bestuur. Daarvoor was hij verantwoordelijk voor de M&A-strategie van Stork. Bij ARCADIS, internationale onderneming die advies, ontwerp-, ingenieurs- en managementdiensten levert voor infrastructuur, milieu en gebouwen, wil Van Dijk de reeks succesvolle acquisities voortzetten, in een naar eigen zeggen consoliderende en competitievere markt. “Als Global Director M&A ben ik verantwoordelijk voor de invulling van de non-organische groeidoelstellingen van  ARCADIS”, aldus Van Dijk. “Voor een acquisitief bedrijf als ARCADIS betekent dat een zorgvuldige selectie van mogelijke kandidaat-bedrijven gebaseerd op onze strategie; onderbouwing van een heldere investment case, zorgvuldige due diligence, scherpe onderhandelingen en een goed doortimmerd post acquisitie plan voor closing.”
Wat kunnen we van ARCADIS verwachten op M&A gebied het komende jaar? Van Dijk: “ARCADIS zal actief blijven op de markt. We hebben een goed gevulde pijplijn met investment-cases en een financiële positie die volgende stappen toestaat. Enerzijds zijn een aantal kleinere bolt-on acquisities te verwachten die een bepaalde regio of specialisme toevoegen aan de huidige portfolio. Anderzijds zullen wij op zoek blijven naar grotere acquisities die ons een top 3 positie brengen in een bepaalde sector of een regio. Het is echter nooit helemaal te voorspellen of die in dit jaar zullen vallen. Zeker niet omdat voor ARCADIS geldt dat naast een heldere investment case er ook een duidelijke chemie moet zijn met het management van het over te nemen bedrijf. Het juiste moment is dan niet altijd te voorspellen.” 
De markt waar ARCADIS in beweegt is al een tijdje aan het consolideren. “We verwachten dat dit zal versnellen”, aldus Van Dijk. “Nu behoren wij tot de top-10 wereldwijd. Om onze positie te behouden zullen onze acquisities groter moeten worden en wordt de competitie voor het beperkt aantal “mid-sized” bedrijven groter. Onze uitdaging is mee te spelen in dit spel zonder ons gek te laten maken: als het strategisch niet past, als het te duur is, als het bedrijf niet first grade is; is ARCADIS niet in de race.” 
Wat zijn Van Dijk’s verwachtingen voor 2013? “Voor de markt waarin ARCADIS opereert is cross-border acquisities de norm. In Nederland is het spel wel gespeeld voor de ingenieursbureaus. In de komende jaren zal gelden dat je ofwel internationaal moet acquireren of ten prooi zult vallen aan een internationale partij. Wij verwachten dat Private Equity in 2013 weer volop mee zal gaan doen. Met name bij Amerikaanse partijen is weer veel geld voorhanden en zijn de portefeuilles van voor de crisis verregaand afgebouwd. Het is niet iets wat ons erg veel zorgen baart. Private Equity partijen kunnen met sommige bedrijven veel waarde creëren voor alle stakeholders, dit zijn echter niet noodzakelijk de bedrijven die hoog op ons verlanglijstje staan.”
Gerelateerde artikelen