Rob Oudman, Leonardo & Co: “Uitverkoop BV Nederland is een non-discussie”

Dealprocessen nemen tegenwoordig veel meer tijd in beslag dan enkele jaren terug. Toch ligt de markt voor overnames niet stil, dankzij corporate divestments en cross-border initiatieven. Daarbij is een steeds belangrijkere rol weggelegd voor commissarissen. Dat zegt Rob Oudman, die sinds 2009 met succes werkt aan het uitbouwen van de Nederlandse adviespraktijk van Leonardo & Co.

Rob Oudman, in 2011 winnaar van de M&A Award voor Best M&A Advisor, adviseerde het afgelopen jaar bij spraakmakende deals als Draka/Prymian, KEMA en CVC/Raet. Bij Leonardo & Co Amsterdam wordt sinds 2009 met een eigen M&A team ingezet op high-end M&A werk. Onder meer Oudman, Sander Griffejoen, Rob Hendriks en Mark Pensaert maken deel uit van het 12-man sterke team in Nederland, dat samen met 13 professionals in Brussel de Benelux beslaat. Oudman: “Sinds wij hier gestart zijn loopt het bijzonder goed maar iedere M&A adviseur begint elk jaar toch weer op nul. Vorig jaar hebben we een fantastisch jaar gehad en dat willen we dit jaar, ondanks het zwakke klimaat, natuurlijk voorzetten. De naamsbekendheid en zichtbaarheid van onze firm is sterk gegroeid en het werken binnen een nichekantoor geeft ons veel voordelen. Intern overleg, vergaderingen en managementactiviteiten worden tot een minimum beperkt, zodat ik met recht kan zeggen meer dan 90 procent van mijn tijd aan de klant te besteden, meestal in cross-border situaties”

Die cross-border activiteit betreft voor een deel Nederlandse bedrijven die in het buitenland deals willen doen. Het grootste deel is de laatste tijd echter inbound activiteit. Dat vooral buitenlandse partijen in Nederland overnames doen, is ook Oudman niet ontgaan. Van een uitverkoop van BV Nederland wil hij echter niets weten. “Dat vind ik een non-discussie. Wanneer bedrijven als Unilever en Heineken in het buitenland grote overnames doen, vindt iedereen het prachtig, maar als het omgekeerde gebeurt is het ineens de uitverkoop van Nederland. Het gros van de AEX-bedrijven heeft dan wel een hoofdkantoor in Nederland, maar is voor een groot gedeelte al in buitenlandse handen. Het belangrijkste is dat er in Nederland een klimaat is waar kennis en creativiteit in combinatie met ondernemerschap en kapitaal kan bloeien. De overheid zorgt voor toponderwijs en de juiste ‘investering-infrastructuur’ zodat alle slimme techneuten, ondernemers en investeerders in onze topsectoren juist in Nederland willen zitten: dan komen er in de toekomst weer nieuwe Crucells en TomToms. Hierdoor wordt onze economische toekomst bepaald: M&A is slechts een afgeleide hiervan.”

Commissarissen
Naast M&A advies en debt restructuring ziet Oudman de laatste tijd steeds meer commissarissen om advies vragen. “Zij zullen de komende jaren rondom M&A een steeds belangrijkere rol gaan spelen”, aldus Oudman. “Waar je tien jaar geleden wel eens zag dat een deal min of meer pro forma langs een RvC ging, bekleden commissarissen tegenwoordig – alert door vele deconfitures in het bedrijfsleven in de afgelopen decennia – meer de rol van een actieve toezichthouder. Om deze rol te kunnen spelen willen zij steeds vaker een eigen oordeel kunnen vormen, los van de (adviseurs van) het executive management. Het wapent de commissarissen om op cruciale momenten van een deal hun functie goed uit te kunnen oefenenen en niet door de druk van de deal zelf meegesleept te worden. Er is een sterke behoefte aan senior, onafhankelijk advies binnen deze groep.”

Wat verwacht Oudman van de tweede helft van 2012? “Ik ben gematigd positief. De eurocrisis blijft het vertrouwen schaden en in onze business moeten alle seinen op groen staan wil er weer een nieuwe overnamegolf plaatsvinden. Onze internationale scope stelt ons in staat om deals te blijven doen maar het herstel van de markt in Nederland alleen zal nog wel wat tijd nodig hebben. In M&A geldt: ‘All the stars have to be aligned’.

Gerelateerde artikelen