Rijkste man van Frankrijk brengt spac naar de beurs

Amsterdam is een geliefde bestemming van lege investeringsfondsen.

Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, wil een investeringsfonds naar de beurs in Amsterdam brengen. De beursgang van Pegasus Europe moet enkele honderden miljoenen euro's opbrengen. Die wil Arnault, de oprichter van luxegoederenconcern LVMH, investeren in Europese financiële bedrijven.

Behalve Arnault heeft een geschat vermogen van ruim 114 miljard dollar. Daarmee is hij de vierde rijkste man ter wereld, na Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates Ook voormalig topman Jean-Pierre Mustier van de Italiaanse bank UniCredit is betrokken bij Pegasus Europe.

Lege beursfondsen, zoals dat van Arnault, die bedoeld zijn om te investeren in bestaande bedrijven kwamen vorig jaar sterk opzetten. Toen ging er ruim 100 miljard dollar in om, vooral in de Verenigde Staten. De zogeheten special purpose acquisition company's of 'spac' zijn dit jaar ook aan een opmars in Europa bezig. 

Amsterdam is een bijzonder geliefde bestemming van deze spacs. Vorige week ging investeringsvehikel ESG Core, dat zich richt op duurzame ondernemingen, al naar de beurs in Amsterdam. Naar verluidt zou de Britse techondernemer Michael Tobin ook een spac naar het Damrak willen brengen, gericht op tech.

Spacs kunnen ook op kritiek rekenen. Voor investeerders is het minder duidelijk waar ze hun geld in steken. Als een bedrijf op de reguliere wijze naar de beurs gaat, wordt er in de prospectus openheid gegeven. Als een bedrijf via een overname door een spac naar de beurs gaat, moeten de aandeelhouders in het boekenonderzoek van dat investeringsvehikel vertrouwen. Dat levert mogelijk meer risico op voor beleggers.

Voor oprichters van de investeringsfondsen is de spac lucratief. De oprichters krijgen doorgaans 20 procent van de aandelen van het overgenomen bedrijf voor een lage prijs. 

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen