Rendement Carlyle-dochter AlpInvest groeit in 2012

Private equity investeerder AlpInvest realiseerde een netto internal rate of return (rendement) van 10.1 procent over het geïnvesteerde vermogen in 2012. Hiermee is het netto rendement van de - sinds kort volledige - dochter van het Amerikaanse Carlyle - met 1.3 procentpunt gestegen vergeleken met 2011. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde jaarcijfers over 2012 van investeerder AlpInvest.
In 2012 investeerde AlpInvest 3,4 miljard euro, waarvan 1,5 miljard in private equity fondsen, 1,3 miljard in secondary fondsen, 0,5 miljard als co-investeerder en 0,1 miljard in mezzanine. De investeerder heeft in 2012 geen directe investeringen gedaan.In 2005 deed AlpInvest zijn laatste directe investering. 
Met de 3,4 miljard euro van 2012 is het totaal geïnvesteerde vermogen van AlpInvest sinds de oprichting in 1999 gegroeid tot 52,3 miljard euro. Opvallend is dat AlpInvest dit jaar 6,9 miljard euro in beheer heeft gekregen. Dit is het grootste jaarlijkse toezegging sinds 2008. Dit blijkt ook uit de toelichting op de jaarcijfers. Als gevolg van ‘ultra-lage’ rentepercentages hebben investeerders oog voor meer risicovolle investeringen, zoals private equity fondsen. Een andere gunstige ontwikkeling voor de fundraising van AlpInvest was dat de kosten van andere beleggingsinstrumenten zijn gestegen.
 
Dat verklaart onder andere waarom pensioenfondsen APG en PGGM, die hun alternatieve beleggingen laten beheren door AlpInvest, 3,5 mijard euro meer hebben toevertrouwd aan AlpInvest dan het jaar daarvoor.
 
Beide pensioenfondsen waren tot 2011 eigenaar van AlpInvest. Dat jaar verkochten zij 60% van de aandelen aan de Amerikaanse investeerder Carlyle en 40% aan het management van AlpInvest. Inmiddels heeft Carlyle ook de aandelen van het management overgenomen voor 2,8 miljoen eigen aandelen en 4 miljoen euro in contanten. Uit berekeningen van persbureau Bloomberg komt dat neer op circa zo’n 67,4 miljoen euro, gebaseerd op de slotkoers van Carlyle op 31 mei.
Het verkopende management staat onder leiding van chairman Volkert Doeksen. In april, tijdens het Private Equity Summit van de M&A Community, gaf hij al aan dat AlpInvest mooie rendementen maakt. Doeksen geeft leiding aan 143 FTE werkzaam in kantoren in Amsterdam, New York en Hong Kong. 
Gerelateerde artikelen