RELX wordt volledig Brits bedrijf

Informatieleverancier en data-analysebedrijf RELX, het voormalige Reed Elsevier, wordt op papier een volledig Brits bedrijf.

Het bedrijf kondigde aan de structuur van de houdstermaatschappij te wijzigen, waarbij de aandelen van het Nederlandse RELX NV worden omgezet in Britse aandelen RELX PLC. 

De beursnoteringen in Amsterdam, Londen en New York blijven behouden.

De wijziging heeft geen impact op kantoren, activiteiten of personeel. Het hoofdkantoor van RELX was al gevestigd in Londen. De wetenschappelijke tak van RELX blijft ook na de structuurwijziging in Amsterdam gevestigd.

De nieuwe structuur moet in het derde kwartaal van dit jaar zijn doorgevoerd, na goedkeuring van de aandeelhouders. Voorzitter Anthony Habgood sprak in een toelichting van een versimpeling van de structuur. Dit komt volgens hem ook de transparantie weer ten goede. Hij sprak verder van een ,,logische volgende stap" voor het bedrijf.

RELX deed de aankondiging tezamen met de publicatie van de jaarcijfers. De informatieleverancier sloot 2017 af met de hoogste omzet ooit. Bij alle onderdelen van de RELX was sprake van een opleving. Ook de winst viel hoger uit. Bij de printdivisie ging de omzet wel weer omlaag. De onderliggende omzet van RELX steeg met 4 procent tot 8,4 miljard euro. De onderliggende operationele winst viel met ruim 2,6 miljard euro circa 6 procent hoger uit.

De omzetgroei bij de divisie Risk & Business Analytics was 8 procent. Bij de divisies Legal en Scientific, Technical & Medical was sprake van een omzetgroei van 2 procent. Exhibitions zag de onderliggende opbrengsten met 6 procent stijgen.

Voor 2018 gaat RELX uit van verdere groei van zowel de omzet als de operationele winst. Daarnaast kondigde het bedrijf aan dit jaar, net als afgelopen jaar, voor 700 miljoen pond aan eigen aandelen in te zullen kopen. Daarvan is volgens RELX in al 100 miljoen pond gerealiseerd.

(ANP)

Gerelateerde artikelen