Reddingsplan Vitesse: aandelen naar stichting, weg bij Rus

De beoogde Amerikaanse koper ziet af van zijn claim op de aandelen.

Vitesse is op weg naar een belangrijke stap in het reddingsplan. Interim-directeur Edwin Reijntjes van de Arnhemse club heeft goede hoop dat de Amerikaan Coley Parry afziet van zijn claim op de aandelen van de laatste club in de Eredivisie. Dat heeft hij verteld tijdens een bijeenkomst op het trainingscomplex van de club op Papendal, zo bevestigt een woordvoerder.

Vitesse kan de banden met de Russische eigenaar Valeri Oyf eindelijk beëindigen als de aandelen kunnen worden ondergebracht in de stichting Vitesse voor Altijd. Een afscheid van de Rus is een belangrijke eis van de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB. Want met Oyf als eigenaar wil ING de rekening van Vitesse opheffen en kan een accountantskantoor de jaarrekening van de club niet goedkeuren.

Vitesse wil al langer van Oyf af maar de overdracht van de aandelen naar een stichting werd gedwarsboomd door Parry, die nog ruim veertien miljoen euro te goed heeft van de vereniging uit de hoofdstad van Gelderland.

“Er is een doorbraak in de gesprekken”, zei Reijntjes op Papendal. “We verwachten er heel snel iets over naar buiten te kunnen brengen. We zijn er nog niet, maar het gaat de goede kant op. We zijn het redelijk eens over de voorwaarden, maar het moet nog helemaal vastgelegd worden.”

Vitesse kampt met een schuld van zo’n negentien miljoen euro en moet de licentiecommissie voor 17 mei overtuigen dat het voldoende geld heeft om volgend seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uit te komen. De club kreeg al achttien strafpunten van de licentiecommissie opgelegd en is daardoor gedegradeerd.

Vitesse is al lange tijd in onderhandeling met Parry, de Amerikaan die de club niet mag overnemen van de KNVB, maar dus nog wel ruim veertien miljoen euro heeft uitstaan bij de Arnhemmers. Een crowdfundingsactie van Vitesse heeft al ruim één miljoen euro opgeleverd. (ANP)

Gerelateerde artikelen