Recorddaling in M&A-deals in 2023

Markten schrikken van zwaardere omstandigheden dan verwacht en Noord-Amerika zit vast in greep van aanhoudende vertraging.

Wereldwijde fusies en overnames kenden een recorddaling in de eerste helft van 2023 doordat rentestijgingen en economische onzekerheid de financiering troffen. 

Dat blijkt uit onderzoek naar afgeronde deals van de WTW Quarterly Deal Performance Monitor (QDPM). 

Uit de data, die zijn verzameld in samenwerking met het M&A Research Centre van The Bayes Business School, blijkt dat dealactiviteit met een waarde van meer dan 100 miljoen dollar in de eerste helft van 2023 wereldwijd aanzienlijk is vertraagd; 280 afgeronde deals vergeleken met 441 in dezelfde periode in 2022. Dit betekent een daling van 37 procent en het laagste aantal deals sinds 2009. 

De deal data laten ook zien dat de prestaties van kopers in Noord-Amerika in het tweede kwartaal van 2023 met -10,3pp de op één na slechtste ooit zijn, alleen overtroffen door hetzelfde kwartaal in 2020, op het hoogtepunt van de Covid-19 pandemie. De prestaties van kopers in Europa in de afgelopen drie maanden zijn met -10,8pp de slechtste ooit.

Dealdip in de Verenigde Staten 
De uitdagende macro-economische omstandigheden zijn goed te merken in de Noord-Amerikaanse markt, waar de volumes nog niet eerder zo sterk daalden in de laatste zes opeenvolgende kwartalen. Van een bijna recordhoogte van 173 deals in het derde kwartaal van 2021 tot slechts 61 deals tussen april en juni 2023.

Gabe Langerak, Head of M&A Consulting Europe, zei: "Een perfecte storm van hogere inflatie, rentetarieven, kapitaalkosten en meer toezicht door regelgevende instanties, in combinatie met grote geopolitieke tegenwind en een bankencrisis, hebben geleid tot een sterkere daling in fusies en overnames dan verwacht door de markt.

"Kopers hebben naar een andere versnelling moeten schakelen om zich aan te passen aan een meer voorzichtige omgeving voor fusies en overnames, hoewel gesprekken over deals in deze periode van onzekerheid zeker zijn doorgegaan. Deze ontwrichtende trends zullen naar verwachting in de tweede helft van 2023 aanhouden. Hierdoor moeten potentiële kopers de banden wat harder aanhalen wanneer ze strategische deals zoeken, naar nieuwe markten willen uitbreiden of gaten in de capaciteit opvullen." 

Vooruitblik
Langerak over de komende periode: "Wanneer de inflatie stabiliseert en de kredietmarkten weer opengaan, verwachten we dat de bereidheid om deals te sluiten aanzienlijk zal toenemen, waarbij digitale transformatie, herbalancering van portefeuilles en ESG-kwesties belangrijke drijfveren blijven.”

"Grotere deals zullen lastig blijven door de toenemende anti-trustwetgeving en terughoudendheid van regelgevers. In plaats daarvan zullen bedrijven waarschijnlijk eerder kleine tot middelgrote deals nastreven. Deze zijn gemakkelijker dan megadeals af te ronden en brengen eveneens minder risico's met zich mee in de huidige moeilijke financieringsomgeving. Maar in de race om over te nemen – ongeacht de grootte van de deal – zal due diligence die sneller, diepgaander en gerichter is, in combinatie met een plan voor succesvolle integratie, nog belangrijker blijken in een volatiele markt.”
 

Gerelateerde artikelen