Rechter torpedeert megafusie Amerikaanse uitgevers

Almacht van Penguin en Simon & Schuster is schadelijk voor auteurs.

Een Amerikaanse rechter heeft een stokje gestoken voor de megafusie tussen de uitgevers Penguin en Simon & Schuster. De concurrentie zou door de deal teveel worden beknot, zo luidde het oordeel.

Deze conclusie komt niet uit de lucht vallen. Nadat de fusieplannen waren voorgelegd aan de autoriteiten, klonken er al twijfels, zowel bij de Amerikaanse regering als de concurrentiewaakhond. De fusiegroep zou bijna een derde van de boekenmarkt in de VS in handen krijgen. De grootste concurrent, Harper Collins, is twee keer zo klein.

Uiteindelijk stapte de regering Biden vorig jaar naar de rechter om de fusie te dwarsbomen. Ook de concurrentiewaakhond kwam dit jaar in verzet, met als argument dat de auteurs afgeknepen konden worden bij zo’n machtsconcentratie bij een uitgever.

Penguin Random House is de grootste boekenuitgever in de VS, onderdeel van de Duitse mediagigant Bertelsmann. De uitgever kocht twee jaar geleden Simon & Schuster voor 2,2 miljard dollar van Viacom, tegenwoordig beter bekend als Paramount. 

Penguin Random House tekent hoger beroep aan, omdat de deal juist goed zou zijn voor auteurs. De bundeling van krachten bespaart kosten, waardoor er juist meer boeken uitgegeven kunnen worden, aldus het getergde Penguin.

 

Gerelateerde artikelen