Rechter blokkeert ban op TikTok in appstores

Een Amerikaanse federale rechter heeft zondag (lokale tijd) tijdelijk het besluit van de regering-Trump geblokkeerd om de app TikTok te mogen verbannen uit Amerikaanse appstores.

Zijn beslissing kwam enkele uren voordat het verbod op het populaire videoplatform zou moeten ingaan.

De Amerikaanse overheid dreigde al langer met een verbod op TikTok. Volgens de regering-Trump slaat TikTok te veel gegevens op, die via het Chinese moederbedrijf ByteDance bij de overheid van het Aziatische land terecht zouden komen.

ByteDance stapte naar de rechter om uitstel af te dwingen voor een verbod op TikTok. Advocaat John E. Hall van TikTok zei tijdens de hoorzitting dat het verbod "ongekend" en "irrationeel" was. "Hoe zinvol is het om vanavond dit app store-verbod op te leggen als er onderhandelingen gaande zijn die het misschien overbodig maken?", aldus Hall. "Dit is alleen maar bestraffend. Dit is gewoon een botte manier om het bedrijf aan te pakken. Er is hier gewoon geen urgentie."

De rechter lijkt daarin mee te zijn gegaan. Wel wees hij een verzoek van TikTok af om een algemeen verbod op de app te schrappen dat vanaf 12 november moet ingaan. Zijn volledige uitspraak wordt waarschijnlijk maandag bekendgemaakt.

(ANP)

Gerelateerde artikelen