Rapport: dealvooruitzichten M&A Europe steeds slechter

Advocatenbureau CMS concludeert dat door de toegenomen geopolitieke onrust en een afkoelend economisch klimaat de dealactiviteit gaat dalen.

Zwakke economische indicatoren, onzekerheid rondom de Brexit en groeiend protectionisme in de wereldhandel hebben geleid tot een verschuiving in het sentiment in de M&A-wereld en tot het begin van een daling in dealactiviteit. Dat blijkt uit de zevende editie van de European M&A Outlook, die door internationaal advocatenkantoor CMS en Mergermarket is gepubliceerd.

Het rapport biedt gedetailleerde inzichten omtrent het transactiesentiment in de Europese M&A-markt. Hiervoor zijn de verwachtingen van 230 senior leidinggevenden van in Europa gevestigde ondernemingen en private equity-partijen voor het komende jaar onderzocht.

Aanzienlijke afname transactiewaarde

De afgelopen twaalf maanden is de transactiewaarde met 22% gedaald naar 652,2 miljard euro. Enkele grote transacties zijn niet doorgegaan waaronder: de voorgenomen samenvoeging van Deutsche Bank en Commerzbank in Duitsland, Asda en Sainsbury’s in het Verenigd Koninkrijk en de Franse treinproducent Alstom met de spoorweg-tak van het Duitse Siemens.

De afname in dealactiviteit drukt – samen met bredere zorgen rondom de markt en economie – zwaar op het sentiment onder dealmakers over de vooruitzichten. Bijna de helft van de respondenten (45%) geeft aan helemaal geen M&A-activiteit te overwegen in de nabije toekomst, ten opzichte van 28% vorig jaar. Daarnaast verwacht 73% van de respondenten dat de Europese M&A-activiteit zal dalen of gelijk zal blijven in de komende twaalf maanden.

Minder megadeals

Hoewel de M&A-vooruitzichten over het algemeen negatief zijn, wordt een stijging van noodgedwongen (‘distressed’) M&A en herstructureringen verwacht als gevolg van verslechterende economische omstandigheden in het komende jaar. Respondenten verwachten bijna unaniem (95%) dat distressed M&A zal toenemen en 94% daarvan gelooft dat het aantal herstructureringen zal toenemen.

Stefan Brunnschweiler, Hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS, zegt: "Corporates en private equity-partijen kiezen voor een voorzichtige aanpak waardoor we minder megadeals zullen zien. Ook zal het langer duren om deals af te ronden, omdat kopers meer tijd nemen voor het due diligence-proces." Hij vervolgt: "Ondanks de geopolitieke en marktonzekerheden zijn er nog steeds meer dan genoeg kansen om tot deals te komen. Distressed M&A zal toenemen en ook opkomende technologieën en intellectueel eigendom zullen voor aantrekkelijke investeringsmogelijkheden blijven zorgen."

Roman Tarlavski, Partner en Hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS in Amsterdam, geeft aan dat al sinds het begin van dit jaar M&A-trajecten langer duren en moeizamer verlopen. "Veilingtrajecten trekken nog steeds veel belangstelling maar resulteren in minder concrete biedingen. Het is allemaal een stuk stroperiger geworden."

Toch is er animo om te investeren zodra de juiste deals voorbijkomen, benadrukt Virginia Garcia Martinez (Transactions Editor, EMEA bij Mergermarket): "Kopers worden steeds kritischer over de transacties die ze willen doen. Deals in snelgroeiende sectoren met opwaarts potentieel evenals deals die kunnen dienen als bescherming tegen neerwaartse risico’s hebben daarbij de voorkeur. Van de tien grootste transacties in de eerste helft van 2019 waren er twee in de veerkrachtige pharmasector en drie in de immer populaire TMT-sector (technologie, media en telecom), met als uitblinker de koop door Sunrise Communications van UPC Zwitserland voor 5,5 miljard euro van Liberty Global."

Andere belangrijke bevindingen uit het rapport zijn onder andere:

  • Het verkrijgen van financiering voor transacties wordt moeilijker in het komende jaar, zo voorspelt 72% van de respondenten, ten opzichte van 24% in 2018.
  • Hoewel lager dan vorig jaar, verwacht nog steeds ruim de helft van de respondenten (57%) dat het aantal grensoverschrijdende deals zal toenemen in de komende twaalf maanden (tegenover 92% in 2018). Tegelijkertijd vermoedt slechts 20% dat de totale waarde van deze deals zal toenemen (tegenover 64% in 2018).
  • Private equity wordt een steeds belangrijkere bron van kapitaal het komende jaar. Meer dan de helft (53%) van de respondenten verwacht daarnaast deals te moeten financieren uit eigen middelen.

Methodologie

In het tweede kwartaal van 2019 deed Mergermarket onderzoek onder senior leidinggevenden van 170 ondernemingen en 60 private equity-organisaties die gevestigd zijn in Europa naar hun verwachtingen voor de Europese M&A-markt in het komende jaar. Alle respondenten zijn in de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij een M&A-transactie. Alle antwoorden zijn anoniem en de resultaten zijn als totaal opgenomen. 

Het volledige rapport is te downloaden in onze whitepaper-database.

Gerelateerde artikelen