Ranking the stars: top 250 executives

Dealmakers zijn dol op lijstjes en omdat de nominaties voor de M&A Awards nog een maand duren, biedt de lijst van Greenberg Nielsen enig relaas. Dat presenteert i.s.m. The International Correspondent hun lijst van 250 meest invloedrijke topbestuurders van Nederland. Bovenaan staat Peter Voser, CEO van Shell.

De lijst van Greenberg Nielsen is gebaseerd op de meest recent gepubliceerde jaarcijfers. Alleen topbestuurders van Nederlandse bedrijven en bedrijven waarvan het overgrote deel van de omzet in Nederland behaald wordt, komen in aanmerking voor opname in de ranglijst.

De eerste plek van de Greenberg 250 wordt bezet door de Shell-topman Peter Voser. Niet verassend, de Zwitser is verantwoordelijk voor een omzet van bijna Euro 370 miljard. Shell is het op een na grootste bedrijf ter wereld, zo schrijft The International Correspondent. Volgens het tijdschrift is het de laatste keer dat Voser bovenaan de lijst staat. Begin volgend jaar neemt Ben van Beurden het CEO-stokje van hem over. Voser gaat met pensioen, aldus het magazine.
Slechte prestaties, toch winst
De financiële topman van Shell Simon Henry heeft een tweede plek. De derde en vierde plaats in de lijst worden beheerst Paul Polman en Jean-Marie Hüet, de CEO en CFO van zeep- en ijsfabrikant Unilever. Dat bedrijf noteerde vorig jaar een omzet van Euro 51,3 miljard. De winst van het concern piekte op Euro 4,5 miljard.
Opvallende andere namen in de Greenberg 250 zijn die van Philips-CEO Frans van Houten (op nr. 9 met een omzet van Euro 24,8 miljard en Euro 231 miljoen winst), Camiel Eurlings, de nieuwe veelbelovende CEO van KLM (nr. 37 met Euro 9,5 miljard omzet en een verlies van Euro 44 miljoen) en Bert Meerstadt, de geplaagde topman van de NS, op 71 Het treinbedrijf had vorig jaar een omzet van Euro 4,6 miljard. Ondanks klachten over de prestaties, noteerde het bedrijf van Meerstadt een winst van Euro 264 miljoen.
Gerrit Zalm, de oud-minister van financiën en huidig topman van ABN Amro krijgt een 49e plek. Hij is de derde topbankier in de Greenberg 250, na de hoogste bestuurders van ING. Staatsbank ABN Amro heeft een omzet van Euro 7,3 miljard. Door flinke reorganisaties en verkopen van bankonderdelen komt de winst van ABN Amro uit op Euro 948 miljoen. Hekkensluiter in de Greenberg 250 is Ewoud Goudswaard, de topman van de duurzame ASN Bank. Het ‘groene bankieren’ van Goudswaard blijkt goed voor een omzet van bijna Euro 80 miljoen. De topman is verantwoordelijk van een winst van Euro 35 miljoen.
Topmannen bepalen herstel
Volgens hoofdredacteur Floris Müller van The International Correspondent zijn de topmannen in de lijst voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor het herstel van Nederland uit de economische crisis. ‘Over tien jaar weten we of dat zij hier in geslaagd zijn. Of dat de crisis een nieuwe tijd van beperkte economische ontwikkeling heeft ingeluid’, aldus Muller bij de presentatie van de lijst, ‘daarbij is ook politieke besluitvaardigheid noodzakelijk.’
Greenberg Nielsen-topman Emiel de Sévrèn Jacquet kan zich in die stelling vinden. Volgens hem beperkt de invloed van de zakelijke top zich overigens niet alleen tot Nederland. De Sévrèn Jacquet: ‘De opgenomen bedrijven behoren tot de wereldtop. Beslissingen van de gepresenteerde topbestuurders bepalen het herstel uit de crisis op wereldwijd niveau.’
Bron: www.greenberg250.nl 
Gerelateerde artikelen