Rabobank speelt in op groeiende M&A markt met nieuwe structuur

De afdeling Corporate Finance Advisory van Rabobank heeft in de zomer van 2014 een nieuwe structuur gekregen. M&A en Capital Structuring zijn samengevoegd en kennis en mankracht kunnen efficiƫnter worden ingezet. De M&A markt trekt aan en managing directors Willem Boezen en Pieter Stor zien goede kansen voor Rabobank in de internationale M&A markt.
‘Rabobank is de Goldman Sachs in Consumer, Food & Agri’ (“F&A”), zo beschreef een Aziatische CEO de Utrechtse bank. M&A bankiers Pieter Stor en Willem Boezen zouden zover niet willen gaan. “Teveel eer voor Goldman Sachs”, grapt Stor. Toch is de vergelijking typerend voor de internationale positie die Rabobank inneemt in F&A. De bank bedient grote multinationals in F&A en heeft kantoren in 43 landen. Juist in het toenemende aantal cross-border transacties zien de bankiers kansen.
De werkvloer van Rabobank ademt een internationaal karakter. Over de gang lopen bankiers met verschillende nationaliteiten. Volgens Boezen is dat een belangrijke reden voor bankiers om te kiezen voor Rabobank als werkgever. “Als je in Nederland wil werken, maar wel internationaal actief wil zijn, is Rabobank een aantrekkelijke optie. De meeste van de transacties waarbij we betrokken zijn, hebben een internationaal karakter. Circa 35% procent van onze M&A professionals in Nederland hebben een andere nationaliteit dan de Nederlandse. Corporate Finance Advisory heeft wereldwijd 120 professionals, waarvan iets meer dan de helft in Europa werkt. Naast Utrecht werken we vanuit kantoren in Frankrijk, Spanje en Duitsland. Andere Europese landen bedienen wij vanuit Utrecht. Buiten Europa hebben we kantoren in de Verenigde Staten, Brazilië, India, Singapore, Australië en China.”
De bank is ook actief in Afrika, maar hanteert daar een ander model. Boezen: “Rabobank is minderheidsaandeelhouder en partner in een aantal Afrikaanse banken. We begeleiden nog weinig M&A transacties in Afrika. We zien tot nu toe vooral veel M&A activiteit in Afrika in sectoren als olie & gas, mineralen en mijnbouw. Dat zijn niet de sectoren waar Rabobank zich op richt.”
Nieuwe structuur voor advies bij overnames
De afdeling Corporate Finance Advisory heeft in 2014 een nieuwe – eenvoudiger – structuur gekregen. Tot aan de zomer van 2014 werkte de bank samen met Rothschild op het gebied van advisering van cliënten in Consumer, Food & Agri. Daarnaast opereerde Rabobank met een team in Nederland, dat cliënten in andere sectoren bediende. Nu zijn beide M&A teams samengevoegd en is er één afdeling ontstaan onder leiding van Willem Boezen. Pieter Stor is hierbinnen verantwoordelijk voor transacties met private equity bedrijven, family offices en institutionele investeerders. Stor: “Sinds de beëindiging van de samenwerking met Rothschild was er geen reden meer om met twee aparte teams te werken. Daarom hebben we beide teams geïntegreerd, waardoor we beter gebruik kunnen maken van de beschikbare kennis en capaciteit. Bovendien stelt de samenvoeging ons in staat om onze Nederlandse cliënten optimaal van het internationale Corporate Finance Advisory netwerk te laten profiteren.” 
Stor vervolgt: “We maken binnen de afdeling wel een onderscheid tussen large cap, mid cap en small cap transacties. De executie van small cap transacties vindt al jaren en met veel succes plaats door onze partner Rembrandt Fusies & Overnames.” Daarnaast opereert Rabobank met sectorspecialisten. Dat spreekt wellicht voor zich in F&A, maar ook in sectoren als Energy & Utilities en Industrials werkt Rabobank met bankiers, die een track-record van meer dan 15 jaar ervaring meebrengen in hun specifieke sector. 
Perfect timing
De timing van de bank voor de afronding van de nieuwe structuur lijkt goed gekozen. Stor en Boezen merken dat de activiteit in de markt in 2014 is toegenomen, met name vanaf het tweede kwartaal. Toch is de dynamiek van dealmaking veranderd vergeleken met 2007. Kopers zijn doorgaans kritischer en nemen meer tijd voor hun due diligence. Strategische kopers hebben sterk de voorkeur voor één-op-één overnames. Stor: “Eerst kon je – bij wijze van spreken – op een knop drukken en vijftig IM’s [information memorandums – red] de wereld in sturen. Kopers kregen minimale toegang tot het management. Dat kan nu bijna niet meer. Kopers willen uitgebreid onderzoek doen en het management spreken. Dat betekent dat je als adviseur een meer op maat gesneden adviestraject moet neerzetten. Dat komt het proces en de kwaliteit van transacties vaak ten goede.” 
Bij onderhandelingen blijft prijs vanzelfsprekend belangrijk, maar ook andere factoren als deal certainty en snelheid wegen zwaar. Boezen: “Bij investeringsmogelijkheden met een verhaal werkt een veilingverkoop vaak niet goed. Kopers zijn veelal ook niet bereid de vereiste tijd en aandacht in een proces te steken, indien het proces lang duurt, onzeker is of als te competitief wordt ervaren.”
De adviseurs hebben vertrouwen in 2015. Boezen: “De M&A activiteit reflecteert zich ook in een sterk toenemende activiteit in ons team. De groei is in het afgelopen kwartaal zodanig, dat we goed moeten kijken hoe we alle projecten kunnen bemannen. Er is voldoende liquiditeit om transacties te financieren. Met name Aziatische bedrijven hebben een sterke ambitie om via samenwerking toegang te krijgen tot grondstoffen, kennis, technologie, merken en distributiekanalen. Tegelijkertijd is de M&A markt traditioneel volatiel en het is lastig om geopolitieke en monetaire ontwikkelingen te voorspellen. Vooralsnog zien we ook in 2015 een voortzetting van de huidige marktomstandigheden.”
 
Gerelateerde artikelen