Rabobank, Linklaters, Houthoff Buruma en KPMG dealmakers bij overname laatste zelfstandige agri trader Cefetra

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:59
Rabobank, Linklaters, KPMG en Royal HaskoningDHV adviseren het Duitse logistieke bedrijf BayWa bij de overname van 'agri trader' Cefetra voor €125 miljoen. Ernst & Young en advocatenkantoor Houthoff Buruma adviseren verkopers Forfarmers, Agrifirm en AgruniekRijnvallei. “Onze klant heeft een proactieve stap genomen in een groeiende markt”, zegt Rabobank M&A director Derk van der Erve.
“We hebben al meerdere jaren een goede relatie met BayWa en Cefetra is lang klant van de Rabobank”, zegt Van der Erve. Het is de eerste keer dat Rabobank BayWa bij een M&A deal adviseert, maar een eerdere deal met ForFarmers was een goede voorbereiding. “Onze transactieervaring met ForFarmers was ook een pre. Vorig jaar hebben we Nutreco geadviseerd in de verkoop van hun Europese mengvoeder activiteiten aan ForFarmers”, aldus Van der Erve.
 
Wereldwijde trend 
 
Volgens Van der Erve past de deal in een wereldwijde trend: “De toegang tot grondstoffen wereldwijd wordt steeds belangrijker. Als een van de belangrijkste  ‘grain collectors’ in Duitsland, heeft BayWa een proactieve stap genomen om actief in te spelen op deze trend.”  Cefetra was één van de laatste onafhankelijke handelaars in agriculturele grondstoffen naast de grote handelaren ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus. Cefetra is leverancier van grondstoffen voor fabrikanten van diervoeding, voedingsmiddelen en brandstoffen.
Een team van advocatenkantoor Linklaters verzorgt het juridisch advies voor BayWa. Het team staat onder leiding van M&A partners Rainer Traugott en Henk Arnold Sijnja.
Het Nederlands kantoor van KPMG en het Duitse Cayla Consulting Group verzorgen ondersteunende transaction services voor BayWa. Het team van KPMG bestaat uit partner Jaap van Roekel en associate director Erwin Kok. Alexander Adelmund verzorgt het advies namens de Cayla Consulting Group.
Milieuspecialist Niek van der Poel van Royal HaskoningDHV verzorgt de technical due diligence voor de Duitse koper. 
 

Houthoff Buruma dealmaker voor verkopers 
 
Advocatenkanoor Houthoff Buruma had de lead in het advies aan de Nederlandse verkopers Forfarmers, Agrifirm en AgruniekRijnvallei. Het team staat onder leiding van M&A partner Jan Paul van der Hoek (zie foto). Houthoff Buruma is een goede relatie van het targetbedrijf Cefetra. "Wij werkten altijd al voor Cebeco, waaruit Cefetra (Cebeco Feed Trading) is voortgekomen. Na de verzelfstandiging zijn we voor Cefetra blijven werken", zegt van der Hoek. 
 
Volgens de M&A advocaat is het een bijzondere deal: "Bij het verkopen van een commodities trader spelen een aantal minder gebruikelijke waarderings- en corporate finance aspecten een belangrijke rol. Dit heeft te maken met de steeds wisselende handelsposities en de wijze waarop dit soort ondernemingen wordt gefinancierd."
 
De internationale spreiding van Cefetra gaf de deal een extra dimensie. "De verkoop van een commodities trader die over de hele wereld opereert is juridisch interessant door de veelheid aan (gestandaardiseerde) contracten en de directe verbondenheid met de wereldeconomische verwikkelingen", zegt Van der Hoek. 
 
Executive director Aike van Beekum van Ernst & Young geeft leiding aan het transaction services team voor de verkopers. 
 
Gerelateerde artikelen