Rabobank en Pels Rijcken adviseren Den Haag bij verkoop HTM aan NS

Rabobank International M&A en Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen adviseren de gemeente Den Haag bij de verkoop van een aandeel van 49% in het regionale openbaar vervoerbedrijf HTM aan Abellio, een dochterbedrijf van de Nederlandse Spoorwegen (NS). De koper krijgt juridisch advies van De Brauw Blackstone Westbroek, fiscaal advies van Deloitte en financieel advies van Ernst & Young. PwC verzorgt de vendor due diligence voor HTM.
“Een mooi aspect aan de deal is dat de dividenden van HTM direct zullen terugvallen in de infrastructuur”, zegt Jan Droste. De zakenbankier geeft leiding aan het team van de Rabobank bij het advies aan de gemeente Den Haag. Droste doelt op het investeringsfonds van HTM. De gemeente en de NS vormen uit het dividend van HTM tot en met 2016 een investeringsfonds tot een bedrag van 50,2 miljoen euro. Dat fonds wordt in 2016 nog eens aangevuld met een nabetaling van de NS van 15 miljoen euro. 
 
Voor de aandelen betaalt de NS direct 30 miljoen euro, waardoor de uiteindelijke overnamesom voor het vervoerbedrijf uitkomt op 45 miljoen euro. 
 
Droste werkt bij de deal samen met Paul Huizinga, Sybren van der Meulen en Giovanni Chin. Een contact van een vestiging van de Rabobank in Den Haag bracht de gemeente in contact met het team van Jan Droste. De zakenbankier was in 2001 ook betrokken bij een privatisering van een gemeentelijk vervoersbedrijf. Toen verkochten enkele Brabantse gemeenten, de provincie Noord-Brabant en Connexxion busmaatschappij BBA aan de Franse vervoerder CGEA (nu Vivendi).
 
Advocaat Steven van Dijk en kandidaat-notaris Wouter Admiraal verzorgen namens Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn het juridisch advies voor de gemeente Den Haag. 
 
M&A advocaten Anja Mutsaers en Reinier Kleipool van De Brauw Blackstone Westbroek werken samen met het inhouse team van de NS aan de deal. De Brauw Blackstone Westbroek is al lang adviseur van de NS. "Wij mogen de NS al sinds 1881 bijstaan”, zegt Mutsaers. “Het is daarmee een van de oudste cliënten van ons kantoor. We vinden het dan ook een eer dat we 132 jaar later nog steeds NS mogen adviseren bij hun zaken, zoals in dit geval waar NS een belang neemt in HTM en de komende jaren gezamenlijk met de Gemeente Den Haag ambitieus zal investeren in het openbaar vervoer in Den Haag."
 
De deal kan gunstig uitpakken voor het openbaar vervoer in Den Haag. De NS en de gemeente Den Haag steken samen de komende jaren 75 miljoen euro in de vernieuwing van het busplatform Den Haag CS, het ontsluiten van Scheveningen door meer tramrails, de vernieuwing van Station Laan van NOI en het ontwikkelen van een P+R-parkeervoorziening langs de A4.
Gerelateerde artikelen