Rabobank en DLL ontvangen 400 miljoen van EIB voor leningen mkb

De Europese Investeringsbank (EIB) heeft een overeenkomst gesloten met Rabobank en DLL voor een verdere ondersteuning aan Nederlandse mkb- en midkapbedrijven. Dankzij de nieuwe kredietfaciliteit komt in totaal 400 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse ondernemingen, waardoor zij kunnen lenen tegen een later rentetarief.
De faciliteit komt voort uit een eerdere overeenkomst die in juni werd gesloten en is bedoeld als stimulans voor Nederlandse bedrijven die moeten investeren voor verdere ontwikkeling. De partijen schatten dat ten minste 300 ondernemers van de faciliteit zullen profiteren. Zowel Rabobank als DLL ontvangen ieder 200 miljoen euro. 
De rentekorting is beschikbaar voor bedrijven met minder dan 3.000 werknemers. Zodoende kunnen MKB- en midkap bedrijven ervan gebruik maken. De maximale totale investering mag niet groter zijn dan 25 miljoen euro.
‘Als gevolg van de economische neergang hebben veel middelgrote en kleine bedrijven moeilijke tijden gehad. Het is dan ook goed nieuws dat in veel sectoren ondernemingen weer aan het groeien zijn. Mede daarom komt deze overeenkomst met de EIB dan ook op het juiste moment en maakt het voor klanten van de Rabobank makkelijker om nieuwe kansen te zoeken,’ zei Jan van Nieuwenhuizen, lid raad van bestuur van de Rabobank.
 
De eerste kredietfaciliteit van dit type werd in 2009 overeengekomen. Sindsdien heeft de Rabobank, middels EIB-faciliteiten, leningen kunnen verstrekken aan meer dan 1.400 bedrijven in het MKB, die samen voor 14.000 banen in Nederland zorgen. De meeste leningen gingen naar de landbouw- en voedingsmiddelensector, maar alle sectoren kunnen er aanspraak op maken.
DLL, een wereldwijde verstrekker van op assets gebaseerde financiële oplossingen, is in meer dan 35 landen actief en werkt in 9 Europese landen met de EIB samen. De meest recente faciliteit met DLL in Nederland had een totale waarde van 300 miljoen euro, waardoor 385 contracten voor verschillende projecten konden worden getekend. Aangezien DLL toezegde het bedrag zelf te verdubbelen, was de totale impact van de faciliteit op de Nederlandse economie tenminste 600 miljoen euro.
Gerelateerde artikelen