Rabobank en Allen & Overy dealmakers voor CSM bij verkoop bakkerijdivisie aan private equity

Rabobank en advocatenkantoor Allen & Overy zijn de leading adviseurs van CSM bij de verkoop van de bakkerijactiviteiten aan private equtiy bedrijf Rhône Capital voor 1,05 miljard euro. Rabobank werkt samen met zakenbank Rothschild. Allen & Overy met kantoor Baker McKenzie. KPMG verzorgt de vendor due diligence en Bain de commercial due diligence. De koper krijgt Corporate finance-advies van Morgan Stanley en PwC en juridisch advies van Stibbe en Sullivan & Cromwell.
Het team van de Rabobank staat onder leiding van managing directors Arthur van der Goes en Emmanuel Durand. Hij werkt samen met CEO Gerard Hoetmer en CFO Koos Kramer. Het is niet zijn eerste klus voor CSM: “Wij zijn betrokken geraakt bij de deal omdat wij al meerdere jaren een goede relatie hebben met het beursgenoteerde CSM. Ook heeft Rabobank veel transactie ervaring in de bakkerijsector en diepgaande kennis over deze markt. Rabobank heeft CSM eerder geadviseerd bij de aankoop van Best Brands in de US in 2010.” 
Volgens Van der Goes betekent de deal een belangrijke strategische koerswijziging voor CSM. “De identiteit van het bedrijf ondergaat een grote transformatie met deze verkoop, wat een afstoting van de meerderheid van de omzet behelst. Er bestond een grote voorkeur bij CSM om de onderneming als één geheel onder te brengen bij een partij die de strategie van verdere groei in de wereldwijde bakkerij-ingrediënten markt door wilde zetten”, zegt de zakenbankier.
Corporate partner Maarten Muller geeft leiding aan het team van Allen & Overy. Hij wordt ondersteund door senior associates Katinka Middelkoop, Rens Bondrager en Arnold Keizer en associates Marieke van der Holst en Jelle Krings. New York partner Eric Shube was vanuit de Verenigde Staten betrokken bij de deal. 
Volgens Muller was de deal een complexe en uitdagende transactie: “We moesten de eisen van de US financing markt (voor de koper) combineren met de vereisten die gelden voor een beursgenoteerde onderneming die een substantieel deel van haar business afstoot. De mensen van CSM hebben op fantastische wijze alle uitdagingen het hoofd geboden en dit leidde tot aankondiging van de voorgenomen transactie kort na ontvangst van de biedingen."
Het team van Stibbe staat onder leiding van parters Eva Das en Heleen Kersten. Zij werken samen met Jana van der Pennen, Michaël Rijnja, Harold Marquenie, Paul Vestering en Michael Molenaars. Stibbe was eerder ook betrokken bij deals van het private equity bedrijf. 
 
CSM kondigde bijna een jaar geleden aan dat het alleen nog verder wil gaan met de biotechdochters Purac uit Gorinchem en het Amerikaanse Caravan Ingredients. Rhône Capital wil de ingezette strategie voorzetten waarbij de CSM-divisie een leidende rol moet spelen in de consolidatie in het bakkerijwezen. Het is de eerste acquisitie die Rhône Capital doet in Nederland.
Gerelateerde artikelen