Rabo, LoLo, CORP. en Squarefield adviseren bij MBO Unicorn Grain

Rabo Capital en het management nemen Unicorn Grain Specialties over van Nimbus en ING Corporate Investments. Bij de MBO adviseerden Squarefield, Loyens & Loeff, Rabo M&A, CORP., Norton Rose Fulbright en Stek.

Het betreft een management buy out, waarbij het verkoopproces plaatsvond door middel van een controlled auction. De deal is nog onderhevig aan goedkeuring door de betreffende mededingingsautoriteiten en zal naar verwachting binnen enkele maanden worden afgerond. Unicorn Grain Specialties Holding B.V. wordt het nieuwe moederbedrijf van de productielocatie en het verkoopkantoor in Weert (Nederland) en het verkoopkantoor in Greven (Duitsland). Unicorn is producent van een breed portfolio aan producten, met name bestaande uit functionele en speciale ingrediënten op basis van granen zoals o.a. maïs en tarwe, voor mens, dier en milieu.

De verkopende investeerders, Nimbus hands on investors en ING Corporate Investments, werden geadviseerd door Squarefield (Matthijs Dekker, Pieter Moll en Robert van Leeuwen) en kregen juridisch adives van Loyens & Loeff (Harmen Holtrop, Ludo Suykerbuyk en Wijnand Meijer). Edwin Puijpe was vanuit Nimbus betrokken.

Het team van Rabo Capital bestond uit Patrick Groeneveld, Gregor Beusmans en Caspar Mutze. Als adviseurs waren betrokken Rabo International M&A, in een team dat bestond uit Derk van der Erve, Jef Erends en Yvonne Rooijakkers. Paul van den Belt en Diederik Baas van CORP. traden op als juridisch adviseur. 

In een reactie aan M&A laat Diederik Baas van CORP. weten dat het kantoor in de due diligence fase door Rabo Capital is benaderd, nadat ze eerder bij de overname van USG Energy mochten adviseren. Baas: "Toen Rabo Capital naar de volgende ronde van de controlled auction ging, kwam ook de SPA beschikbaar en hebben wij Rabo Capital bijgestaan in de onderhandelingen met verkopers die uiteindelijk tot overeenstemming hebben geleid. Daarnaast hebben we, parallel aan het onderhandelingstraject met verkopers, Rabo Capital geadviseerd in de onderhandelingen met het management van Unicorn over de aandeelhoudersovereenkomst. Beide trajecten verliepen eigenlijk erg voorspoedig en in een prettige sfeer, ondanks de soms strakke tijdlijnen. Een controlled auction blijft altijd een dynamisch proces waarbij je als adviseur op meerdere borden wordt geacht te schaken."

Voor de financiering van koper waren juristen van Norton Rose Fulbright betrokken: Herman Wamelink, Rik de Groot en Joep Duinker. Namens ABN AMRO traden op Frans Haak en Guy Pegels van Stek Advocaten. 

Sinds de ‘carve-out’ uit de Meneba groep medio 2011, is Unicorn volledig zelfstandig geworden en heeft ze haar strategie verder aangescherpt. De Directie van Unicorn is bijzonder verheugd met Rabo Capital als nieuwe partner. Pieter Spanjers, CEO van Unicorn Grain Specialties: "Het profiel van Rabo Capital, als onderdeel van de Rabobank, sluit naadloos aan bij het bedrijf en haar visie; een solide financiële partner, die dankzij haar internationale (food & agri) netwerk uitstekend ondersteuning kan bieden in de realisatie van nationale en internationale ambities. Met Rabo Capital kan Unicorn haar groeiplannen realiseren en verder uitbreiden."

Food & Agri bedrijven zijn overigens niet alleen interessant voor Nederlandse kopers, zo blijkt uit de groeiende interesse vanuit Azië voor dit soort bedrijven. 

Gerelateerde artikelen