‘Qualcomm bezig met overname NXP’

Chipmaker Qualcomm is in gesprek met de Eindhovense branchegenoot NXP Semiconductors over een overname. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal donderdag op basis van ingewijden. Met de deal zou een bedrag van rond de 30 miljard dollar gemoeid zijn.

NXP liet via een woordvoerder weten “niet te willen ingaan op geruchten en speculaties''. Ook Qualcomm wilde niet reageren.

De overname van NXP zou binnen twee of drie maanden rond kunnen zijn. De bronnen houden een slag om de arm en sluiten niet uit dat de onderhandelingen spaak lopen.

In de chipsector vindt al twee jaar een consolidatieslag plaats. Producenten proberen daardoor sterker te staan in een markt waar de bomen voordien tot in de hemel leken te groeien.

De voormalige Philips-tak NXP is door de overname van branchegenoot Freescale vorig jaar uitgegroeid tot de grootste leverancier van chips aan de auto-industrie. De chips worden onder meer gebruikt voor hulpsystemen voor de bestuurder, entertainmentsystemen en netwerken tussen verschillende auto-onderdelen.

Qualcomm wordt door analisten al langer aan NXP gekoppeld. De Amerikaanse chipgigant werd groot met chips voor smartphones, maar nu de rek er in die sector uit is ligt het voor de hand dat Qualcomm kijkt naar andere toepassingen van zijn producten.

Zowel het aandeel NXP als dat van Qualcomm steeg donderdag door de geruchten in waarde op Wall Street.

 

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen