PvdA wil nieuwe wet invoeren voor private equity investeerders

Als het aan de PvdA ligt mogen ondernemingen in de toekomst niet meer garant staan voor leningen aan private equity-bedrijven als op die manier de eigen overname wordt betaald. Dat is een van de maatregelen die de regeringspartij voorstelt om excessen van private equity aan te pakken.
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer komt volgende maand met een initiatiefnota om dit te regelen, meldde hij donderdag. "Het leegtrekken van bedrijven moet wettelijk aan banden worden gelegd."
Volgens Nijboer kent deze vorm van investeren "duistere en verwerpelijke kanten" die moeten worden aangepakt. Het gaat dan om gevallen waarbij de investeringsbedrijven de opgekochte ondernemingen volhangen met schulden en zichzelf tegelijk flinke winstuitkeringen toekennen. NRC Media en kinderopvangvoorziening Estro zijn voorbeelden van bedrijven die door overnames van durfinvesteerders in de problemen gekomen, aldus Nijboer.
Het Kamerlid stelt verder voor om bedrijven te verbieden nog geld te lenen aan durfinvesteerders als zo de eigen overname wordt betaald. Maar ook de aansprakelijkheid van bestuurders, commissarissen en aandeelhouders moet worden vergroot als zij "onverantwoorde beslissingen" nemen die alleen bedoeld zijn om de aandeelhouder tevreden te stellen.
 
Hij denkt daarbij dan bijvoorbeeld aan het afsluiten van leningen alleen om winstuitkeringen mogelijk te maken. Ook wil hij de positie van ondernemingsraden versterken.
 
(ANP) 
Gerelateerde artikelen