Producent The Lion King maakt zich klaar voor consolidatieslag musicalmarkt

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:41
De musicalmarkt staat aan de vooravond van een consolidatieslag. Dat zegt CEO Just Spee van musical- en theaterbedrijf Stage Entertainment. Het bedrijf van Joop van den Ende en private-equitybedrijf CVC is klaar voor de strijd.

De CEO ziet twee bewegingen in de markt die duiden op een aanstaande schaalvergroting in de musicalmarkt. “De markt is niet homogeen gestructureerd en daar kan verandering in komen. Aan de ene kant van het spectrum heb je partijen die content maken, zoals Disney, aan de andere kant heb je partijen die alleen theaters hebben, zoals de Ambassador Theatre Group. Wij zitten in het midden, omdat we én theaters hebben én musicals produceren. Dat werkt en dat zien andere partijen ook.” 

Als tweede reden voor consolidatie ziet Spee verdere internationalisering. Ook hierin speelt Stage een voorbeeldrol. “Er zijn maar weinig internationaal opererende spelers in onze markt. De meeste partijen richten zich vooral op het eigen land. De Brazilianen richten zich op Zuid-Amerika, maar wij zijn de enige speler echt in meerdere landen actief is. Ik denk dat dat navolging gaat krijgen, omdat het voordelen heeft om te opereren op een grote schaal.”

Aladdin in Hamburg

Kostuums met kristallen in de musical Aladdin

Schaalvoordelen voor Aladdin
De grootste schaalvoordelen ziet Spee in het terugverdienen van investeringen in het opzetten van een musical. “In sommige producties wordt soms wel 20 miljoen euro geïnvesteerd. We steken miljoenen in decors en kostuums. In de musical Alladin bijvoorbeeld zitten kostuums vol met kristallen. We hebben speciale stofzuigers om die kristallen na een show op te zuigen en weer aan te naaien. Die zijn kapitalen waard.” Omdat Stage de show in meerdere theaters en landen kan opvoeren, heeft het veel meer tijd om de investeringskosten eruit te halen. “The Lion King speelt bij ons al meer dan vijftien jaar en in meerdere theaters”, zegt Spee. 

Naast een grotere terugverdiencapaciteit biedt een grote schaal andere voordelen. Stage zoekt naar best practices om toe te passen in andere theaters. “We ontdekten bijvoorbeeld dat in Madrid bezoekers veel popcorn bestelden. We hebben toen marktonderzoek gedaan of we ook in andere theaters eten konden verkopen. Daaruit bleek dat popcorn niet overal in de smaak viel, maar de bezoekers in Scheveningen hadden wel trek in pizza. Dat bieden we daar nu aan.”

Spee verwacht dat de markt zal consolideren, maar ziet voor Stage vooral nog groeimogelijkheden door in kleine stappen in de landen waar het al zit de ‘dekking’ af te maken. “In Duitsland hebben we een groot marktaandeel, maar het functioneert niet als één markt. Mensen uit Berlijn gaan niet naar een musical in Stuttgart. We hebben nog geen theaters in Frankfurt en München, maar ons Duitse team is op zoek naar mogelijkheden om daar voet aan de grond te krijgen.” 

Spee hoedt zich voor te snelle stappen. Niet overal staan mensen te springen om musicals. “De timing is heel belangrijk. In Italië hebben we eerder een theater gekocht, maar toen was de markt er nog niet klaar voor.” Nu kijkt Stage ook naar mogelijkheden om in Warschau een theater te openen, maar voor ze dat doen willen ze eerst onderzoeken of de markt er klaar voor is. 

Exit stage
Waar de consolidatieslag voor Stage eindigt in ongewis. Als private-equityowned bedrijf zal Stage over enkele jaren weer op de markt komen. Volgens Spee zijn er meerdere opties, zoals een beursgang, maar ook een overname door een branchegenoot of een andere investeerder. Het management van Stage houdt circa 8 procent van de aandelen, CVC circa 55 procent en Joop van den Ende circa 37 procent. Dus voor een uiteindelijke beslissing over de toekomst van Stage ligt de bal bij CVC

Lees ook:
Arthur de Bok volgt Just Spee op als CEO van Stage Entertainment

Foto: CEO Just Spee van Stage Entertainment

In M&A Magazine Q2 2017 verschijnt een uitgebreid interview met CEO Just Spee en op 7 juni spreken Spee en Ivo Lurvink van CVC op het Private Equity Summit.

Gerelateerde artikelen