Private-equitydeal: EQT haalt zuiveringsbedrijf Desotec op bij AAC Capital

De Zweedse investeringsmaatschappij EQT neemt zuiveringsbedrijf Desotec, een grote Europese speler op het gebied van mobiele industriƫle filtratietechnologie, over van private-equityhuis AAC Capital uit Amsterdam.

Met het akkoord tussen de twee private-equitypartijen neemt verkoper AAC Capital na ruim zes jaar afscheid van zuiveringsbedrijf Desotec. Hoeveel EQT neerlegt voor het bedrijf, dat volgens verscheidene Belgische media sinds april in de etalage stond, is niet bekend. AAC schakelde M&A-adviseur Lincoln International in bij de deal, die naar verwachting volgende maand wordt afgerond. Saillant detail: Marc Staal van AAC (22ste verdieping, ITO Tower) heeft met Eric Wijs van Lincoln (24ste verdieping, WTC Tower) voor een goede buur als adviseur gekozen. 

Reactiveringsovens
Het in 1990 opgerichte Desotec biedt een filtratietechnologie die bedrijven helpt de uitstoot van afvalstoffen te verminderen en te voldoen aan de milieuwetgeving. Daarbij maakt het gebruik van drie reactiveringsovens met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 12.400 ton.

Het bedrijf uit Roeselare beschikt over een vloot van ongeveer 1.500 mobiele filters. Het afgelopen decennium behaalde Desotec een jaarlijkse omzetgroei van 16 procent. Het bedrijf verschaft zo'n 110 medewerkers werkgelegenheid en genereerde in 2016 een omzet van ongeveer 50 miljoen euro.

Volgende groeifase
Met AAC aan dek heeft Desotec de afgelopen jaren een geografische expansie in met name West-Europa gerealiseerd. Dat heeft volgens AAC-investeerder Marc Staal geleid tot een jaarlijkse groei van het bruto bedrijfsresultaat van 17 procent. Ook is de derde reactiveringsoven in die tijd geopend. 

Onder de vleugels van EQT hoopt Desotec in de volgende groeifase te belanden. EQT-investeerder Kristiaan Nieuwenburg ziet de nakende samenwerking met vertrouwen tegemoet. In een persbericht verklaart hij dat de investeringsmaatschappij in zal zetten op het aanboren van nieuwe markten en gaat investeren in groei en ontwikkeling. 

Lees ook:
EQT tuigt investeringsfonds van 1,6 miljard euro op
“De deal kwam voor de markt als een verrassing”
Moody's legt miljarden neer voor Bureau van Dijk

 

Gerelateerde artikelen