Private equity VS explodeert in december door dreiging hogere belastingen

Amerikaanse private equity bedrijven sloten in december 2012 de meeste deals in een maand sinds augustus 2011. Dat meldt persbureau Dow Jones op basis van cijfers van Dealogic. De dreigende ‘fiscal cliff’ was een belangrijke drijfveer om de deal voor het einde van het jaar rond te krijgen. Private equity bedrijven probeerden zo mogelijke versoberingen van het Amerikaanse belastingregime voor te zijn. De private equity bedrijven die te laat zijn hebben ook geen probleem; de rekening is voor de limited partners.
Volgens Matthew Richards, private equity partner bij advocatenkantoor Ropes & Gray, is december altijd een drukke maand, maar was december 2012 ‘ongewoon druk’ vergeleken met voorgaande jaren. Iedereen verwacht dat belastingen op winsten uit  private equity investeringen omhoog zullen gaan in 2013, maar niemand weet met hoeveel. 
KKR & Co. (KKR) oprichter Henry Kravis zei eerder tijdens een financieel congres dat hij veel mensen sprak die je hem vertelden “als je mijn bedrijf  wil kopen, sluit de deal dan op 31 december.” In december 2012 zijn er in de VS 73 private equity deals met een totale waarde van $6,03 miljard aangekondigd. De laatste maand dat er zoveel private equity deals vielen in een maand was augustus 2011, met 74 deals met een gecombineerde waarde van $7,14 miljard.
Rekening voor limited partners
Het is nog de vraag of alle deals die zijn aangekondigd ook in 2012 zijn afgesloten. Veel deals waren ‘te klein’ in waarde voor Dealogic om te volgen, waardoor een volledig beeld ontbreekt. Analist Jason Weyeneth van Sterne, Agee & Leach zegt in gesprek met Dow Jones dat ook al zijn deals niet afgesloten voor 31 december, er weinig financiële schade te verwachten is voor de investeerder zelf. Eventuele hogere belastingen worden dan doorgegeven aan fondsinvesteerders, niet aan de investeringsmanagers. Dus de limited partners zullen de lasten van de hogere belastingen dragen. Dit is niet altijd een probleem, want sommige fondsinvesteerders, zoals pensioensfondsen, zijn vrijgesteld van belastingen. 
 
Gerelateerde artikelen