Private Equity Summit: hoge opkomst, hoopvolle geluiden

Hoe is het gesteld met de private equity markt? Hoe kan private equity in tijden als deze groei en rendement creeren? En hoe hebben topinvesteerders dit voor elkaar gekregen? Vragen als deze werden beantwoord tijdens het Private Equity Summit 2013 dat op 25 april plaatsvond op het kantoor van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. Met 350 bezoekers lijkt de private equity markt weer klaar voor deals.
Bekijk de foto’s van het Private Equity Summit op MenA.nl/fotos
‘2012 was best een lastig jaar voor de markt van participatiemaatschappijen’, vertelt Philip Houben tijdens zijn openingswoord in het goed gevulde auditorium van het ABN AMRO-kantoor. 350 mensen kwamen af op deze Private Equity Summit 2013, georganiseerd door de M&A Community van Alex van Groningen in samenwerking met platinum partners ABN AMRO, KPMG en Allen & Overy. Houben, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Participatiemaatschappijen (NVP), bijt het spits af. Hij trakteert de aanwezigen op de jongste cijfers van het jaarlijks terugkerende onderzoek van de NVP naar ontwikkelingen in de private equity markt.

‘Het aantal investeringen en desinvesteringen daalde fors ten aanzien van 2011’, vervolgt Houben. De investeringen bedroegen in 2012 1,3 miljard euro. In 2011 was dit nog 2,1 miljard. En bedroegen de desinvesteringen in 2011 nog 1,6 miljard euro, in 2012 was dit bedrag gezakt naar 841 miljoen. Toch daalde het aantal transacties niet eens zo gek veel, zo benadrukt Houben. Wat achterblijft is het aantal grote transacties. ‘Er is in 2012 in Nederland geen enkele deal gesloten boven de 150 miljoen.’

Dry gunpowder

Desalniettemin is Houben optimistisch over 2013. De waarde van de transacties zal er naar zijn zeggen beter uitzien in 2013 dan in het afgelopen jaar. Al was het alleen al vanwege een aantal grote deals dat in 2013 geëffectueerd zal worden. Denk aan SDU, Mediq en CSM, om er maar een paar te noemen. En Houben is ook optimistisch over het aantal transacties. Die zullen volgens hem eerder toenemen dan afnemen. Participatiemaatschappijen staan immers onder druk. Ze zitten op grote zakken met geld. Geld, dat in 2007 en 2008 is opgehaald bij investeerders maar dat sinds die tijd nog geen bestemming heeft gevonden. Er is kortom veel ‘dry gunpowder’ dat klaar is om in actie te komen. De grootste hobbel die moet worden genomen, betreft de bedrijfswaarderingen. Houben: ‘Kopers kijken naar de toekomst en zien daar vooral onzekerheden. Verkopers kijken naar het verleden en zien daar vooral een hogere prijs dan kopers bereid zijn te betalen. Die kloof moet worden gedicht.’

De ‘leverage game’ is over

Minder optimistisch is de NVP over fondsenwerving. Dit wordt lastiger, onder andere als gevolg van extra regulering als Basel III. Er zal dan ook sprake zijn van consolidatie in de sector. Waardecreatie zal om die reden veel meer moeten komen van Alfa (toegevoegde waarde) dan van Bètadeals, waarbij partijen na een acquisitie vrijwel zeker konden profiteren van een opwaartse markt. Bètadeals zijn in een tijd als deze nauwelijks meer te maken. Investeerders zullen eenvoudigweg harder moeten werken om hun geld te laten renderen. En ze zullen bovenal kennis van zaken moeten hebben.

En Houben is niet de enige die dit vindt. ‘Sectorspecialisatie’, zo luidt een van de toverwoorden van vandaag. ‘Private Equity moet zich meer specialiseren zodat ze het management team meer te bieden heeft’, stelt Charly Zwemstra, partner bij Main Capital Partners tijdens een levendige paneldiscussie over de uitslagen van het NVP-onderzoek. Kyang Yung, vice president HPE Growth Capital sluit zich hier bij aan. ‘Specialisatie in sectoren is noodzakelijk.’ ‘De “leverage game” is over’, meent ook Volkert Doeksen, ceo van Alpinvest. ‘Er moet harder gewerkt worden’, stelt Pieter de Jong, partner bij 3i.

‘Waar liggen nu precies de kansen voor fondsenwerving?’, wil  financieel journalist en dagvoorzitter Paul Laseur weten. ‘Familiebedrijven’, zo luidt het overkoepelende antwoord van de panelleden. Waren het tien jaar geleden vooral de banken en pensioenfondsen die investeerden in bedrijven, nu is het vooral particulier kapitaal dat de klok slaat.

Best practice

Nadat de deelnemers masterclasses hebben kunnen bezoeken over bijvoorbeeld de kansen die de nieuwe richtlijn van de Europese Commissie biedt voor alternatieve investeringen, kansen die cross border exits bieden, of hoe de venture capitalist de gouden investering vindt, is het tijd voor best practices. Rutger Bruining, investment manager bij Arle Capital bespreekt de case van Capital Safety Group. In twee jaar tijd wist Arle deze onderneming voor 1,2 miljard te verkopen aan KKR, ofwel een return van 3,6 vanaf het moment dat Arle aan de slag ging met deze onderneming die veiligheidsmateriaal produceert. Gebrek aan leiderschap, een incoherente strategie, slechte coördinatie tussen de regio’s en geen optimale contracten met toeleveranciers, vormden de grootste problemen van dit bedrijf. ‘De eerste stap was om de ceo te vervangen’, vertelt Bruining. ‘We kozen voor Anders Petterson omdat hij ervaren was, inspiratie kon bieden, het team een gevoel van passie en richting kon meegeven en bovendien daadkrachtig was.’ Er werden nieuwe markten aangeboord, de bestaande contracten met leveranciers werden opnieuw aangeboden, er werden acquisities gedaan en voor het eerst sinds tien jaar stond er weer een bedrijf dat wereldwijd dezelfde producten en services kon aanbieden. En dit alles in twee jaar tijd. Bruining illustreert met dit voorbeeld hoe private equity in deze tijd ‘punten’ kan scoren. Door heel op een overtuigende manier waarde toe te voegen.

‘Comeback’ van private equity?

Tot slot, zo wil dagvoorzitter Peter Laseur weten, ‘kunnen we het komend jaar rekenen op een “come back” van private equity?’ De panelleden zijn geen van allen gretig om deze vraag met een volmondig “ja” te beantwoorden. Voorzichtigheid voert de boventoon. ‘Ik denk dat het op het gebied van het aantal transacties redelijk tam blijft’, zegt Pieter de Jong van 3i. ‘Wel zien we dat de bedrijven in onze portfolio’s weer iets betere resultaten laten zien.’

‘We hopen dat het beter wordt’, zegt Barbara Geelen, managing director bij ABN AMRO. ‘En we gaan vooral op zoek naar de pareltjes in de markt.’ Volkert Doeksen van Alpinvest: ‘Het transactievolume bedroeg vorig jaar iets onder de 250 miljard euro.  Dit jaar zal dat denk ik niet veel anders zijn. En dat is niet eens zo’n gek volume.’ Rutger Bruining van Arle Capital Partner: ‘Tijdens de afgelopen vijf jaar zat er niet één jaar bij waarin beide helften van het jaar goed waren voor de private equitymarkt. Zodra dat gebeurt, komt het vertrouwen terug en zijn we op de goede weg’,

Met deze  mild positief gestemde boodschappen, verlaten de deelnemers de zaal en heffen ze met elkaar het glas in het M&A café. Het bleef nog lang onrustig op de Gustav Mahlerlaan 10.

Gerelateerde artikelen