Private Equity Summit 2012: ‘leverage game is over’

Private equity investeerders zijn genoodzaakt een actievere houding aan te nemen om een goed rendement te krijgen op hun investeringen. Dat is de conclusie van topinvesteerders woensdag tijdens het tweede Private Equity Summit van de M&A Community bij KPMG. Private equity partijen kunnen niet meer “instappen, achterover leunen en wachten tot de investering meer waard wordt”, zegt private equity manager Hugo van Berckel van CVC Capital Partners.
Van Berckel ging samen met Paul Best van Warburg Pincus en Gert Jan van der Hoeven van H2 Equity Partners in discussie. Moderator Wouter van de Bunt van KPMG legde de investeerders de vraag voor hoe private equity anno 2012 nog goed rendement kan maken. De drie investeerders hebben er een eigen kijk op, maar zijn het eens over één ding: je moet je investering actief managen.
Volgens Paul Best van Warburg Pincus betekent dit niet dat zijn firm een klassieke ´hands on´ investeerder is geworden en de taken van het management overneemt. Door invloed uit te oefenen vanuit bijvoorbeeld de raad van commissarissen kan er ook aangestuurd worden op verbeteringen, zoals de benoeming van een goed management. Paul Best is momenteel lid van de raad van commissarissen van kabelbedrijf Ziggo, dat recent een notering kreeg aan de beurs van Amsterdam.
CVC Capital Partners heeft met haar participatie in C1000 laten zien hoe het actief aanstuurt op rendement. Er is onder andere een herstructurering doorgevoerd, het management is deels vervangen en de investeerder heeft met C1000 meerdere Super de Boer winkels overgenomen. Mede dankzij deze stappen kon CVC Capital Partners C1000 voor 900 miljoen euro verkopen aan Jumbo Supermarkten.
Gert Jan Verhoeven van H2 Equity Partners geeft aan dat de ‘leverage game’ voorbij is. Met veel geleend geld een overname financieren is er niet meer bij. Dit vraagt om een actievere houding en dat is aan H2 Equity Parters wel besteed. Het bedrijf is een typische ‘hands on’ investeerder en zoekt juist bedrijven die door managementissues, operationele of financiële redenen geen groei realiseren. Na de investering probeert H2 in te grijpen en het bedrijf weer op een groeipad te zetten. Zo heeft H2 bij het voormalige Spijker Holding onder andere het management vervangen, een sanering doorgevoerd, nieuw kapitaal geïnvesteerd en nieuwe activiteiten toegevoegd.
Private Equity in distress?
Tijdens de besloten roundtables gingen private equity investeerders in op de vraag hoe om te gaan met de veranderde marktomstandigheden. Buy & Build lijkt de sleutel tot succes: wanneer private equity investeerders zich kunnen onderscheiden als partners die een bedrijf van binnenuit verbeteren kan private equity in de komende jaren een waardevolle partner voor het bedrijfsleven zijn. De omslag van debt provider naar equity provider is daarbij van essentieel belang. Sebastien Canderle, voorheen onder meer werkzaam voor Candover, schetste de situatie zoals die in de UK in de hoogtijdagen van private equity rond 2008 ontstaan is en benadrukte dat alleen investeerders die echt waarde kunnen toevoegen door sectorkennis, in de toekomst bestaansrecht kunnen hebben. Private Equity bevindt zich ‘in distress’, zo stelde hij, en staat op een keerpunt waarbij hij een shake-out verwacht onder de huidige marktpartijen. 
Na het inhoudelijke programma was het tijd voor alweer het 4e M&A Café van 2012: de succesformule van de M&A Community. Een gemêleerd gezelschap van investeerders, bankiers, adviseurs en M&A directors kwam bijeen om te netwerken en om van elkaar te horen waar de komende periode de kansen liggen. Uit de leden die zich de afgelopen tijd hebben aangemeld bij de M&A Community werd een winnaar gekozen die een nieuwe iPad in ontvangst mocht nemen. Zwier Jan van Puijenbroek, CFO bij TIE Holding, was zichtbaar verrast en toonde zich een blij winnaar. De M&A Community is sinds de lancering begin 2011 gegroeid tot een community van 400 professionals in M&A, Corporate Finance en Private Equity en Willem van Oosten en Michiel Rohlof bedankten, namens alle partners van de community, de aanwezigen voor hun komst en inhoudelijke bijdragen. 
 
 
Word nu lid van de M&A Community en bezoek de volgende M&A Cafés, ontvang M&A Magazine en krijg toegang tot de M&A Database.
 
Gerelateerde artikelen