Private Equity neemt verantwoord investeren steeds serieuzer

Het waarderen van risico’s en vooral ook kansen rondom de onderwerpen milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) speelt een steeds grotere rol binnen private equity. Dat blijkt uit het internationale onderzoek ‘Private Equity Responsible Investment Survey 2019’ van accountants- en adviesbureau PwC onder meer dan 150 private equity-huizen.

Ruim 90% van de private equity-bedrijven hanteert beleid om verantwoord te investeren, of is momenteel bezig om dat beleid te ontwikkelen. Het is een benadering die gericht is op het meenemen van ESG-factoren in alle investeringsbeslissingen. 

Meer dan een derde van de PE-bedrijven geeft aan dat een speciaal team zich bezighoudt met activiteiten rond verantwoord investeren. Wel bestaat er nog een gat tussen bezorgd zijn over, en het ondernemen van actie. 
 
Negen op de tien private equity-bedrijven heeft beleid op duurzaam investeren of is bezig dat te ontwikkelen. Van deze groep gebruikt of ontwikkelt 78% KPI’s om de voortgang van zijn beleid met betrekking tot verantwoord investeren of milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) te monitoren, te meten en erover te rapporteren.
 
Naast de ESG worden ook steeds vaker Sustainable Development Goals (SDGs) meegenomen in investeringsbesluiten. Twee derde (67%) van de respondenten heeft voor zijn investeringen inmiddels SDGs vastgesteld en geeft daar prioriteit aan (tegenover 38% in 2016) en 43% hanteert een proactieve aanpak als het gaat om het monitoren en rapporteren van de prestaties van de bedrijven in het portfolio aan de hand van de SDGs, tegenover 16% in 2016.
 

Gerelateerde artikelen