PE Summit 2014: private equity managers moeten bluf tonen

2014 wordt een goed jaar voor private equity. Dat is het algemene sentiment onder private equity managers, limited partners en M&A professionals tijdens het Private Equity Summit bij ABN AMRO. Het summit trok met ruim 400 bezoekers een record aantal PE en M&A professionals. In 2013 is er ruim een miljard meer in private equity geïnvesteerd dan in 2012. Dat maakte Philip Houben van de NVP bekend. Om het succes te kunnen vasthouden moeten private equity managers ‘meer bluf tonen’, is de conclusie van aanwezige PE managers.
  
Met de een welgemeend “Geld brand in de zakken van private equity” opende dagvoorzitter Willem van Oosten van de M&A Community het derde Private Equity Summit. In het afgeladen auditorium van ABN AMRO gaf hij het woord aan senior economist Aline Schuiling van ABN AMRO. Zij ziet gunstige macroeconomische ontwikkelingen voor de private equity markt. De groei van de wereldeconomie trekt aan, de dreiging van de eurocrisis is voorbij en risico’s zijn sterk afgenomen. Daarnaast zit het producentenvertrouwen in de lift en stijgt de productiviteit sterk. Schuiling verwacht ook dat de rentes komend jaar laag zullen blijven, waardoor het investeringsklimaat aantrekkelijk blijft. 
 
 
Philip Houben, voorzitter van de Nederlandse vereniging voor participatiemaatschappijen, maakte de cijfers bekend van 2013 uit het jaarlijkse private equity onderzoek. Hij ziet veel positieve signalen, maar heeft ook zorgen over de private equity markt. Private equity bedrijven hebben in 2013 2,4 miljard euro geïnvesteerd in bedrijven. Dit is ruim een miljard meer dan in 2012. Het aantal venture capital investeringen is gestegen van 190 naar 210, maar het gemiddelde investeringsbedrag is lager. Houben constateert dat het aantal investeringen in de midmarket (boven de 5 miljoen euro) stagneert. Het merendeel van de deals die zijn meegenomen in het onderzoek vallen in de range van 0 tot 5 miljoen euro. 
Fundraising kreeg speciale aandacht in de presentatie. Zowel private equity als venture capital fondsen in 2013 weinig nieuw geld opgehaald. Houben constateert dat de fondsmanagers hun fundraising activiteiten sterk moeten verbeteren om op lange termijn mee te kunnen dingen voor nieuwe investeringen. Houben eindigt zijn presentatie met een positieve noot. Nederland is uit de recessie, er zitten meer private equity deals in de pijplijn, de vraag naar vermogen zal toenemen. 
 
 
Private equity managers moeten meer bluf tonen
Met de macro-economische verkenning en de cijfers van de NVP in het achterhoofd gingen private equity managers Bas Glas van Gilde Equity Management, Pieter van der Meer van Gilde Healthcare en Charly Zwemstra van Main Capital Partners met Houben en Schuiling in gesprek. De private equity managers concludeerden dat zij hard moeten blijven werken om de bedrijven en ondernemers te vinden en het internationale speelveld scherp in de gaten moeten houden. Veel buitenlandse PE partijen zijn vaak sneller en agressiever in het verkrijgen van assets, waardoor Nederlandse partijen achter het net vissen. Dit betekent dat Nederlandse private equity managers meer bluf moeten tonen. 
  
Nederland loopt ‘vreselijk’ achter op Amerika
Het inhoudelijk programma werd afgesloten met een private equity private equity businesscase en closing panel superrendement. Marc Staal van AAC Capital Partners vertelde over de groeistrategie van portfoliobedrijf Orangefield.
 
 
Aansluitend op de business case gingen Marc Staal van AAC Capital Partners, Peter Paul de Vries van Value8 en Martijn Arlman van ABN AMRO onder leiding van dagvoorzitter Willem van Oosten in gesprek over superrendement. Een succesvolle exit is één van de belangrijkste instrumenten voor private equity managers om een goed rendement te maken. Arlman geeft aan dat de beurs een steeds aantrekkelijke alternatief wordt voor een verkoop. Staal beaamt dat, maar geeft aan dat het zeer afhankelijk is van het bedrijf en de markt waarin het bedrijf opereert. De Vries constateert dat in Nederland de beurs een veel minder aantrekkelijk alternatief is dan in de VS. “Nederland loop vreselijk achter op Amerika”. Volgens het panel zijn de belangrijkste factoren om superrendement te creëren timing, schuldreductie, multiple arbitrage, operationele verbetering en de exit. 
Big data, dual track, PE financing, dealsourcing, management incentives en midmarket
Gedurende het middagprogramma gingen aanwezigen tijdens meerdere break out sessies in gesprek over private equity. Professor Ronald Mahieu van de Tilburg University deelde zijn onderzoek naar de kansen voor private equity in big data. Na zijn presentatie ging Mahieu in gesprek met venture capital en private equity managers Patrick Polack van Newion Investments, Charly Zwemstra van Main Capital, Roel de Hoop van Prime Ventures en Ilan Goudsmit van Van den Ende & Deitmers
Head of M&A Martijn Arlman van ABN AMRO ging in zijn masterclass in op cross Border M&A en dual track exits. De masterclass werd gemodereerd door Michiel Rohlof Bellier Finance. Arlman ziet een sterke opkomst van dual track exit processen voor private equity partijen. Na de presentatie van Arlman deelde Manfred Krikke van ICC zijn ervaringen in de US op het vlak van dual tracks.
 
 
Gaike Dalenoord van NautaDutilh maakte de trends en ontwikkelingen in de midmarket bekend. De midmarket-sector blijft aantrekkelijk in Nederland, zo blijkt uit een recent onderzoek van NautaDutilh naar de private equity en leveraged finance sector. Internationale investeerders zien kansen in de Benelux-regio en Nederland is cross-border land bij uitstek. Dalenoord ging na de sessie in gesprek met private equity managers Rob van der Laan van Bencis, Marc Renne van Nimbus, Marius Coebergh van de Hoge Dennen Capital en Hubert van Wolfswinkel van Montagu
 
 
Onder leiding van private equity manager Marc Renne van Nimbus gingen Jeroen van Harten van ABN AMRO, Hubert van Wolfswinkel van Montagu, Pauline Wink van Hayfin, Rolf Metz van Écart Invest en Manfred Krikke van ICC met elkaar in gesprek over kansen voor private equity in financiering. De financieringsmarkt voor private equity deals verandert in rap tempo. Unitranche financiering is groot in de US en UK en nu voor het eerst bij een Nederlandse M&A deal gebruikt. Steeds meer private equity financiers en bedrijven willen leningen met soepelere convenanten. 
Head of private equity Onno Sloterdijk en Ernst Groenteman van KPMG gingen in op dealsourcing en management buy outs en de kansen voor bedrijven. Daarna gingen zijn in gesprek met een private equity panel van Marius Coebergh van De Hoge Dennen Capital en Taco Rietveld van HB Capital. 
 
Jeroen Smits en Michael Molenaars van Stibbe deelden hun zeven golden rules over management incentives. John Ritchi van Noorderhuys Participaties en Floris Waage van Egeria toetsten de theorie aan de praktijk.  Management incentives kunnen een belangrijke rol spelen voor het succes van een deal. Een goede structurering ervan is echter wel key. De private equity managers zien een goed gestructureerd management participatie plan als een belangrijk instrument om alignment te creëren. 
10 miljard dry powder 
Het derde private equity summit werd traditioneel afgesloten met het M&A Café. Dagvoorzitter Willem van Oosten van de M&A Community dankte gastheer ABN AMRO en partners KPMG en Stibbe voor het mogelijk maken van het summit en tipte de aanwezigen nog op het onderzoek op MenA.nl naar de totale hoeveelheid dry powder waar private equity partijen in Nederland over beschikken. De teller staat nu op 10 miljard euro. 
Het laatste woord was aan executive director acquisition finance Frank van Waesberghe van ABN AMRO. Van Waesberghe ziet veel kansen voor private equity in 2014 en proostte met de aanwezigen op een goed dealjaar.
Gerelateerde artikelen