Private equity investeert massaal in olie en gas
De interesse van private equity (PE) investeerders in olie- en gasexploratie neemt sterk toe. Waar PE voorheen vooral in VS investeerde verschuift de aandacht naar olie- en gasvelden en bedrijven buiten de VS. Ook treden steeds meer grote fondsen toe. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Illustrerend is de keuze van het Amerikaanse PE fonds Blackstone om de Europese energie-investeringen vanuit Londen aan te sturen. Voorheen deed het fonds deze deals vanuit New York. Managing director Mustafa Siddiqui zegt in gesprek met het FT dat er buiten de VS veel ‘maagdelijke’ grond is en minder competitie.
In de VS is private equity al lang actief als investeerder in energie. Grote buyout groepen hebben geïnvesteerd in olie- en gasvelden, olieservice bedrijven, energiemaatschappijen en windmolenparken. In totaal hebben private equity bedrijven voor 5,9 miljard US dollar geïnvesteerd in olie- en gas gerelateerde deals. Dat blijkt uit de database van Thomson Reuters. Dat is 48 procent meer dan in dezelfde periode in 2013.
Nu zijn private equity bedrijven en staatsoliebedrijven de enige grote investeerders in olie- en gasexploratie. Bij investeringen in start-ups zijn alleen private equity bedrijven betrokken. Dat zegt Nick Cooper, chief executive van Ophir Energy, tegen de FT.
Beurs of pivate equity
Dat was een paar jaar geleden anders. Toen werd de exploratiemarkt gedomineerd door grote westerse oliebedrijven als BP, Shell, Tullow Oil en Ophir. De omslag is mede te verklaren omdat beursgenoteerde oliebedrijven moeite hebben om kapitaal op te halen via de beurs. Beleggers willen hogere rendementen van de oliebedrijven op relatief korte termijn. Als gevolg hiervan verschuift de focus van de CEO’s van investeringen voor de lange termijn naar het inkorten van de uitgaven en de verkoop van assets op de korte termijn. Daarnaast hebben – met name Amerikaanse – bedrijven veel geld geïnvesteerd in schaliegas en is de investeringspot leeg. Door deze ontwikkelingen zijn er veel kansen voor private equity bedrijven.
First Reserve, Riverstone en Warburg Pincus waren al langer actief in olie- en gas. Nu zijn daar bedrijven als Carlyle, Apollo en KKR bijgekomen. De PE firms hebben toegewijde energiefondsen opgezet met gespecialiseerde teams. Financiering via private equity kan voordelig zijn voor exploratiebedrijven. Er zijn grote investeringen nodig die tijdelijk de winstcijfers kunnen drukken. Een genoteerd bedrijf heeft vaak moeite dat goed uit te leggen aan aandeelhouders, terwijl PE-investeerders de dynamiek begrijpen en een langere termijn horizon – van circa 5 jaar – hanteren.