Private Equity in 2020: Veel dry powder en spacs
Wat staat er in het jaarlijkse Global Private Equity report van Bain & Company dat vandaag is vrijgegeven?
Het Amerikaanse Bain & Company is een van ’s werelds meest toonaangevende adviesbureaus voor private equity investeerders. En al twaalf jaar maken ze het Global Private Equity Report, een lijvig rapport waarin ze de belangrijkste trends analyseren. Wat zijn de highlights uit het rapport dat vandaag is uitgekomen?
Snel herstel PE in 2020
De private equity activiteit nam wereldwijd abrupt af in het tweede kwartaal van 2020, toen de wereld er door de komst van Covid-19 opeens heel anders uitzag. De sector toonde zich echter extreem weerbaar en herpakte zich snel. De waarde van deals en exits maakte een rigoureuze comeback en eindigde het jaar zelfs 8% hoger dan 2019. Rendementen en waarderingen bleven hoog – en ook de inzet van grote hoeveelheden kapitaal bleek in de tweede helft van 2020 net zo sterk als welke recente halfjaarlijkse periode dan ook. Wel opvallend: 24% daling in aantal deals dat PE-bedrijven genereerden (in totaal ongeveer 1.000 deals), wat betekent dat de waarde van de totale investeringen in 2020 gedragen werd door relatief grote deals.
Winner takes all?
Met veel nog niet geïnvesteerd kapitaal (‘dry powder’) aan de zijlijn en robuuste kredietmarkten lijkt het erop dat 2021 een jaar zal worden van hoge deal activiteit, zeker nu investeerders de verloren tijd willen goedmaken. Als we kijken naar de cijfers voor 2021 tot en met februari, ligt de waarde van wereldwijde buy-out deals zelfs 60% hoger dan het gemiddelde van de eerste twee maanden in de afgelopen vijf jaar.
Hoge waarderingen betekenen ook dat er weinig ruimte is voor verkeerde keuzes. Alsmaar stijgende prijzen van activa in sectoren als technologie zorgen ervoor dat de multiples voor nu gesloten deals zich op het hoogste niveau ooit of vlak daaronder bevinden. Voor investeerders heeft dit belangrijke gevolgen in 2021 en de daaropvolgende jaren. Meer dan ooit zullen fondsen moeten differentiëren en gedurfde keuzes maken.
The return of the SPAC
Zogeheten SPAC’s (‘special-purpose acquisition companies’) maakten in 2020 een spectaculaire rentree op de financiële markten, vooral in de VS, door maar liefst 83 miljard dollar aan vers kapitaal te werven, meer dan zes keer zoveel als in 2019, wat al een recordjaar was. Het ziet ernaar uit dat SPAC’s in 2021 hun opmars zullen doorzetten. Volgens het onderzoek van Bain & Company lijken hun rendementen over de gehele linie te verbeteren, maar dat geldt niet voor hun nog altijd wisselvallige individuele performances.
Aanzwellende roep om ESG
Investeren op basis van ESG kan nog altijd op scepsis rekenen in de private equity sector, vooral in de VS. Een analyse van ESG-performance onder PE-firma’s door EcoVadis (persbericht), dat wereldwijd bedrijven op hun duurzaamheid beoordeelt, toont dat bedrijven in portfolio’s van Amerikaanse PE-firma’s achterlopen op bedrijven in portfolio’s van PE-firma’s uit de EU. Toch is er ook in Europa volop ruimte voor verbetering. Kijken we alleen naar duurzaamheidsfactoren, dan hebben de meeste bedrijven in Europese portfolio’s geen noemenswaardige initiatieven ontplooid. En het bedrijfsleven in bredere zin is niet veel verder. Uit data van EcoVadis blijkt dat bedrijven in PE-portfolio’s nagenoeg dezelfde ESG-scores hebben als andere bedrijven, zowel in de VS als in Europa.
Proactieve private equity spelers gaan niet zitten wachten op de resultaten van onderzoeken naar return on investment (ROI) voordat ze duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid integreren in de manier waarop ze investeren en opereren. Sommige hebben pogingen tot ESG al samengevoegd in separate fondsen die geheel gewijd zijn aan impact investing, met als doel om sociale of milieuvriendelijke impact te generen tegen marktconforme rendementen.
Terwijl ESG tot wasdom komt, beginnen de firma’s die vooroplopen – merendeels in Europa – ESG te beschouwen als een kernonderdeel van wat hen als marktspelers onderscheidt. Zij gebruiken ESG-principes om due diligence aan te scherpen, sterkere plannen voor waardecreatie te maken en de meest overtuigende exit-verhalen voor te bereiden.