Private-equitygigant Waterland vestigt record met nieuw investeringsfonds

De Europese investeringsmaatschappij Waterland heeft in twee maanden een recordbedrag van 2 miljard euro binnengehaald. Volgens topman Frank Vlayen was het flink dringen voor een ticket.

Het zijn gouden tijden voor private-equitymanagers. Institutionele investeerders staan in de rij om te beleggen in PE-fondsen én portfoliobedrijven kunnen voor hoge waarderingen worden verkocht. Deze sterke combinatie heeft bijgedragen aan de piek in de totale waarde van private-equitydeals. In het eerste halfjaar van 2017 waren investeerders betrokken bij deals met een totale waarde van 14,84 miljard euro. In dezelfde periode in 2016 waren de private-equitydeals goed voor 3,63 miljard. 

De lijn lijkt vrolijk doorgetrokken te worden in het tweede helft van dit jaar. Waarom ook niet, in deze tijd van ultralage rente? Ook Waterland, één van Neerlands grootste private-equityhuizen en Europawijd actief, lift mee op het fondsenwervingssucces. Liever geld 'veilig' in een fonds dan dat het verpietert op de spaarrekening, lijkt hier te gelden. 

Volgens Waterland-topman Frank Vlayen was het fonds binnen twee maanden 'significant' overschreven, zo laat de Belg weten aan de Financial Times. Beleggers staan te trappelen om kapitaal via private equity te pompen in mooie bedrijven vanwege het hogere rendement. De grootste beleggers zijn publieke pensioenfondsen uit binnen- en buitenland, waaronder de Massachusetts Pension Reserves Investment Management Board. 

Het was de snelste en grootste fundraising van Waterland uit de geschiedenis, aldus Wayen. De investeerder haalde in april 2015 in drie maanden tijd 1,55 miljard euro op. Dat geld werd onder meer gestoken in energieleverancier Scholt en online reisbureau Otrava.  

 

Gerelateerde artikelen