Private equity doet minder deals voor meer geld in Q3 2019

Private-equity-investeerders hebben in het derde kwartaal van 2019 minder deals gedaan  dan in het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van MenA.nl.

[Grafieken staan onderaan de tekst]

Het aantal private-equity-deals (PE-deals) is afgenomen van 75 deals in Q2 naar 44 in Q3. Een daling van 41 procent. Desondanks is de totale waarde van de deals wel toegenomen, van 7 miljard euro in Q2 naar 11 miljard in Q3.

Het aandeel van PE-deals op het totaal aantal overnames is toegenomen. In Q3 was bij 42 procent van de deals een PE-partij betrokken, vergeleken met 28 procent in het tweede kwartaal. 

Van alle grensoverchrijdende PE-deals zijn 62 procent inbound transacties. Deals waarbij een buitenlandse koper een Nederlands bedrijf koopt. Dit aandeel was vorig kwartaal nog 85 procent. 

Duitsland favoriet

Duitsland is favoriet onder kopers en verkopers. De meeste outbound PE-deals vinden plaats bij de oosterburen en de bij meeste inbound PE-deals is een Duitse koper betrokken. Daarmee is niet gezegd dat Duitse investeerders heel actief zijn op de Nederlandse markt, want dit kunnen ook deals zijn waarbij een Nederlandse PE-partij optreed als verkoper van een Nederlands bedrijf aan een Duitse koper.

De voorlopig grootste PE-deal van het jaar is de verkoop van Grandvision door HAL Investments aan EssilorLuxottica voor 7,13 miljard euro. Main Capital is met 19 deals in de eerste drie kwartalen van 2019 de meest actieve investeerder.

 

Gerelateerde artikelen