Private equity bedrijf Gilde Healthcare haalt 100 miljoen euro op voor investeringen in zorg

Private equity bedrijf Gilde Healthcare kondigt vandaag aan dat ze 100 miljoen euro heeft opgehaald voor een nieuw fonds gericht op zorgverleners en toeleveranciers in de zorg, Gilde Healthcare Services II. Het investeringsfonds zal de groei ondersteunen van zorgbedrijven in de Benelux en Duitsland.
De lancering van het fonds vindt plaats op een moment dat hervormingen en marktontwikkelingen leiden tot meer ondernemerschap in de zorg. Bedrijven in de zorgsector zijn in toenemende mate afhankelijk van privaat kapitaal voor de financiering van hun groeiplannen. Overheidsbudgetten krimpen en banken hebben minder geld beschikbaar voor de financiering van groei. Gilde Healthcare Services II richt zich op gespecialiseerde klinieken, ouderenzorg, eerstelijnszorg, GGZ, uitbesteding, medische toeleveranciers en andere zorgbedrijven. Het fonds heeft een onderscheidende investeringsstrategie met een focus op bedrijven die zich richten op het leveren van betere zorg tegen lagere kosten. 
Jasper van Gorp, Managing Partner van Gilde Healthcare Services (foto): “Wij zijn verheugd met het ophalen van ons nieuwe fonds en in het bijzonder met de sterke basis van gerenommeerde beleggers. We hebben nu meer kapitaal beschikbaar om private zorgondernemingen te ondersteunen. Daarbij richten wij ons op bewezen business modellen en werken wij nauw samen met management teams om de groei mogelijk te maken. We zijn trots een actieve rol te kunnen spelen in het verbeteren van de kwaliteit van de zorg.“
 
Private equity investeringen in zorg 
In de afgelopen jaren heeft Gilde Healthcare Services een portfolio opgebouwd van snelgroeiende zorgbedrijven. De investeerder heeft bijvoorbeeld de fysiotherapie keten Fysius Rugexperts ondersteund in haar uitbreiding van 13 naar 26 vestigingen. Fysius heeft daarmee landelijke dekking gerealiseerd en betaalbare zorg voor patiënten met rugpijn beschikbaar gemaakt. Gilde Healthcare Services heeft ook de verzelfstandiging van Viroclinics Biosciences uit het Erasmus Medisch Centrum geleid. Het fonds biedt het bedrijf hands-on ondersteuning en kapitaal voor de uitrol van het internationale groeiplan. 
Viroclinics is actief in diagnostiek en contract research diensten aan de farmaceutische industrie op het gebied van virologie. De onderneming is marktleider geworden op het gebied van influenza en andere virussen en werkt in opdracht van nagenoeg alle grote internationale farmaciebedrijven. 
Momenteel werkt Gilde Healthcare Services aan een aantal nieuwe investeringen gebaseerd op de bewezen strategie gericht op zorgbedrijven met een omzet van 7,5 tot 75 miljoen euro. Per 1 januari 2015 is het team versterkt met investment manager Matteo Racca. Matteo heeft een achtergrond in strategie consulting en private equity.
Gilde Healthcare Services II is het vijfde investeringsfonds van Gilde Healthcare. Sinds 2001 heeft Gilde Healthcare 550 miljoen euro aan kapitaal opgehaald met gespecialiseerde fondsen gericht op zorgdienstverleners en technologiebedrijven.
 
Foto: Jasper van Gorp, Managing Partner van Gilde Healthcare Services  
 
Gerelateerde artikelen