Private equity bedrijf 3i werkt toe naar tweede exit van Refresco Gerber

Eind februari beslissen de aandeelhouders van frisdrankfabrikant Refresco Gerber over een overname of beursgang van het bedrijf. Dat schrijft de Financiƫle Telegraaf. Het bedrijf heeft twee biedingsronde achter de rug en meerdere partijen hebben interesse getoond in een overname van het private equity-owned bedrijf.
Het Britse private equity bedrijf 3i is een van de aandeelhouders van het frisdrankbedrijf. De investeerder heeft een lange geschiedenis met Refresco. Als in 2003 kocht 3i het bedrijf en ging met refresco op overnamepad. Drie jaar later verkocht de investeerder haar aandelen aan aan een IJslands consortium bestaande uit Kaupthing Bank, FL Group and Vifilfell Bottling Group for 463 miljoen euro.  
 
Come back 3i 
Tussen 2006 en 2008 gaat refresco weer flink op overnamepad. Daarna wordt het bedrijf wederom in de etalage gezet. Dat leidt uiteindelijk tot de terugkeer van 3i als aandeelhouder in 2010. In 2013 fuseert Refresco met de Duitse branchegenoot Gerber Emig en wordt het bedrijf omgedoopt tot Refresco Gerber. Het private equity bedrijf koopt voor 84 miljoen een minderheidsaandeel van 20 procent in nieuw uitgekeerde aandelen. 
De Telegraaf noemt meerdere kanshebbers voor een overname van Refresco Gerber. Het Franse private equity bedrijf PAI Partners is een serieuze kanshebber. Andere kandidaten zijn de Russisch-Amerikaanse investeringsmaatschappij Pamplona en de Amerikaanse investeerder Platinum Equity.
In 2014 was Rabobank betrokken als adviseur van Refresco Gerber bij de verkoop van dochterbedrijf Riha Wesergold. Bij de fusie tussen Refresco en Gerber Emeig in 2013 waren ABN AMRO, Rabobank, BNP Paribas, SocGen en advocatenkantoren DLA Piper, Clifford Chance en Allen & Overy betrokken als adviseurs en geldschieters van Refresco. Gerber Emig kreeg advies van Rabobank, Stibbe en Herbert Smith. Verkopende aandeelhouder Hanover kreeg bij de deal advies van Rothschild. 
Gerelateerde artikelen