Private equities ontvluchten Amerikaanse oliesector

Zelfs na herstel van de olieprijzen zijn de schaliebedrijven taboe voor beleggers. Ondernemers hebben nauwelijks nog geld om hun exploitatie draaiend te houden.

Met name Amerikaanse bedrijven die schalieolie en -gas winnen zitten  in zwaar weer nu de private equities zich terugtrekken uit de sector. Velen gaan over de kop. 

Dit meldt de Financial Times. Investeerders zijn beducht voor de sector die die berucht is geworden om slechte opbrengsten en zwakke prestaties op het gebied van milieu en behoorlijk bestuur.

Oliewinning in schaliegelden stuwden de Amerikaanse oliewinning tot een recordhoogte van ongeveer 13 miljoen vaten per dag. Maar sindsdien zijn er 136 schaliebedrijven gesloten, die tussen 2015 en 2020 in totaal 86 miljard dollar hadden opgehaald bij investeerders. Vorig jaar sloten elf bedrijven hun deuren en werd er ‘slechts’ 4,6 miljard dollar opgehaald bij beleggers.

"Private equity is gedecimeerd in deze sector tijdens de neergang ", citeert het FT Wil VanLoh, hoofd van Quantum Energy Partners, een van de grootste private equities in de schaliesector. "De totale hoeveelheid geld die beschikbaar is voor kleine bedrijven is gekrompen en zal veel, veel kleiner blijven."

Gedurende de crisis stortte deze vorm van olie- en gaswinning (uit schaliegesteente) in toen de olieprijs inzakte. Maar nu de olieprijs is hersteld tot ongeveer 60 doller per vat, waarmee olie-exploitanten break even kunnen draaien, gaat de vlucht van financiers gewoon door. Vorig jaar sloten slechts elf fondsen en werd volgens Preqin slechts 4,5 miljard dollar opgehaald.

 

Gerelateerde artikelen