Private equities lopen mediarechten Duits voetbal mis
De Japanse bank Nomura zou de transactie begeleiden, waarmee een bedrag tussen 200 en 300 miloen euro gemoeid zou zijn. Maar sommige biedingen gingen de half miljard te boven, voor een belang van 25 procent in een bedrijf dat de mediarechten zou beheren. De investeerders weigeren commentaar op de geklapte deals.
De Deutsche Fussball Liga (DFL), die de twee grootste divisies van Duitsland leidt, zei dat de 36 clubs de aanbiedingen hadden afgeslagen tijdens een buitengewone ledenvergadering. De weerstand tegen de deals kwamen volgens de Financial Times van een aantal grote clubs. Dat ze de miljarden af kunnen slaan zou komen doordat Duitse voetbalclubs relatief weinig schulden hebben.
Volgens Duitse bronnen zouden alle deals van tafel zijn gegaan nadat er in Italië ruzie is uitgebroken over soortgelijke transacties. Daar zou de Serie A (de Italiaanse topcompetitie) een deal hebben gesloten van 1,6 miljard met private equities, die echter nog steeds niet rond is.
De beleggers kwamen in beeld doordat het Duitse betaald voetbal flinke financiële schade had geleden door de coronacrisis. De beleggingsmaatschappijen hadden voorgesteld om een minderheidsbelang in de mediarechten te nemen, met als doel wedstrijden uit te zenden in het buitenland. Binnenlandse televisierechten zouden buiten de deal zijn gebleven.
Investeringsmaatschappijen die uitzendrechten willen opkopen is een verschijnsel dat steeds vaker voorkomt, maar succesvol zijn de deals nog niet. In Nieuw Zeeland zouden pogingen van investeerder Silver Lake om zich in te kopen bij het All Blacks-rugbyteam hebben geleid tot tegenstand van spelers.