Private equity-sector nog niet hersteld van renteschokken

1,2 biljoen aan dry powder staat klaar om afgevuurd te worden.

De private equity-markt vertoont tekenen van een herstel. Als de macrocondities stabiliseren, zoals een matiging van de rente, kan het aantal deals weer op gang komen. Buyout-fondsen die een record aan dry powder beheren van 1,2 biljoen dollar, staan klaar om toe te slaan. Maar de sector moet van ver komen, voorlopig blijven exits nog uitdagend.

Dat staat in het Global Private Equity Report van Bain & Company. De private equity-sector heeft in de afgelopen 24 maanden een ongekende turbulentie doorgemaakt. Echo’s van de financiële crisis van 2008 weerklinken in de scherpe daling van de dealactiviteit.

Maar de omstandigheden zijn anders dan toen. Nu spelen vooral de renteverhogingen de sector parten. De impact daarvan heeft geleid tot een gapend gat tussen kopers en verkopers. Het gevolg is dat de gemiddelde dealwaarde zakte met zestig procent. Het aantal deals daalde met 35 procent en de exitwaarde kromp met 66 procent.

Volgens Bain & Company moet private equity zich richten op waardecreatie, portfoliomanagement en het professionaliseren van fondsenwerving. “Dit is een cruciaal moment, waarbij proactieve strategieën nodig zijn om door onzekere tijden te loodsen en effectief te communiceren met investeerders”, aldus Bain & Company.

Lees hier het Global Private Equity Report 2024

Gerelateerde artikelen