Powervrouwen in de advocatuur vormen exclusief clubje

Vrouwelijke advocaten blijven in dealaantallen en waarden achter in de MenA.nl league tables, maar een select groepje werkt al jaren aan een groot aantal transacties.

Over het algemeen staan advocatenkantoren bekend om de evenwichtige balans in de man-vrouwverhouding. Met hier en daar wat uitschieters. Zo is 51,4 procent bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn vrouw. Het Haagse kantoor komt daarmee als beste uit de test, blijkt een recent onderzoek van website Advocatuur. Loyens & Loeff bezet de tweede plek met 43,5 procent en Houthoff Buruma komt op drie met 40,7 procent.

Ook crossborder M&A, nationale fusies en overnames, veilingverkoop-transacties, joint ventures en corporate governance-advies blijken steeds meer de specialismen waar de vrouwelijke jurist zich in mengt. Maar zelden in de top. Een blik op de legal top tien naar dealwaarde van dit jaar laat de mistroostige realiteit zien: Karine Kodde van Allen & Overy is de enige vrouwelijke advocaat met drie deals ter waarde van 4,25 miljard euro. Om over de legal top tien naar aantal deals maar te zwijgen…

Toch stijgt het het aandeel van vrouwelijke advocaten bij een M&A-transactie of private-equity-investering jaar in jaar uit. Waar vijf jaar geleden nog geen eenderde vrouw was, komt dat percentage in 2016 boven de 35 procent uit. Dit jaar valt het aandeel iets terug, maar met ruim vier maanden voor de boeg – de periode van partnerbenoemingen breekt nog aan – kan het snel oplopen.

Exclusief clubje
Wie zijn de vrouwelijke topadvocaten binnen de fusie- en overnamewereld die de meeste transacties doen? Het blijkt een exclusief clubje te zijn, dat meestal een decennium of langer de touwtjes op een afdeling Corporate/M&A in handen heeft. Daartoe behoort Annelies van der Pauw van Allen & Overy, zij voert de lijst met vijftig deals aan. De eerdergenoemde Karine Kodde staat op plek twee. Het Angelsaksische advocatenkantoor in Amsterdam is verder vertegenwoordigd op plaats negen met Katinka Middelkoop. Ook DLA Piper kent met Barbara van Hussen (nummer drie) en Daphne Bens (plaats zeven) twee sterke speelsters. 

Opmerkelijk is de afwezigheid van die andere Angelsaksische advocatenkantoren: Baker & McKenzieClifford ChanceFreshfields Bruckhaus Deringer en Jones Day. Ook Nederlandse advocatenkantoren Loyens & Loeff en Stibbe ontbreken op deze lijst.

Dat je niet per se op de Amsterdamse Zuidas hoeft te werken om succesvol te zijn, laat Nathalie van Woerkom van AKD sinds jaar en dag zien. Met plek vier deed zij de afgelopen jaren 34 transacties vanuit de Maastoren. 

In bovenstaande infograms zijn enkel de transacties opgenomen die groter zijn dan vijf miljoen euro en de betrokkenheid kennen van minimaal een Nederlandse partij. Deals zonder waarde zijn niet meegenomen. 

Lees ook:
Mannen domineren nog altijd in M&A-land
Deze vrouwelijke dealmakers hebben de top bereikt

Gerelateerde artikelen