PostNL wijst overnamevoorstel Belgisch Bpost af

PostNL heeft het “ongevraagde en voorwaardelijke” overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat maakte het postbedrijf vrijdag bekend. Bpost wilde niet direct reageren op de afwijzing.

Bank of America Merrill Lynch en advocatenkantoor Stibbe treden op als adviseurs van PostNL. ABN AMRO Bank en Allen & Overy zijn betrokken als adviseurs van de Raad van Commissarissen. Het team van Allen & Overy staat onder leiding van Jan Louis Burggraaf. Heleen Kersten en Egbert Vroom nemen de honneurs waar namens Stibbe. Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek adviseert Bpost.

2,5 miljard euro

Bpost liet onlangs weten bereid te zijn een bod uit te brengen van 2,825 euro in cash en 0,1202 aandelen per aandeel PostNL. Dat voorstel waardeerde PostNL op dat moment op 2,5 miljard euro. De Belgen benadrukten dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.

Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf echter niet bekoren. PostNL heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Het geeft aan er financieel goed voor te staan en zich beter te ontwikkelen dan de rest van de markt.

Bovendien is het bod volgens PostNL te laag en te riskant voor de aandeelhouders. Ook zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend. Zo zou een deugdelijke onderbouwing van de pensioengarantie, het creëren van banen en de oprichting van het voorgestelde innovatiecentrum ontbreken.

Daarnaast zet PostNL zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de-facto nog steeds controle zou uit kunnen oefenen.

In mei werd een eerdere toenaderingspoging van Bpost door PostNL al afgewimpeld. Ook toen was PostNL niet overtuigd van de meerwaarde van een samengaan tegen de voorgestelde voorwaarden.

Ondernemingsraad steunt afwijzing

De centrale ondernemingsraad (COR) van PostNL ondersteunt de afwijzing van het bod van Bpost door het bestuur van het postbedrijf. Het voorstel van de Belgen is volgens voorzitter Cees Degeling ,,niet in het belang van PostNL en zijn medewerkers, en ook niet in het belang van de Nederlandse samenleving".

De ondernemingsraad is het eens met het standpunt van het bestuur dat een zelfstandige koers van PostNL momenteel het beste is, en dat de Belgische overheid, die grootaandeelhouder is van Bpost, op afstand moet worden gehouden,,De COR wil niet dat de PostNL-medewerkers worden geconfronteerd met toestanden zoals bij Air France-KLM", verwijst de ondernemingsraad naar de bemoeienis van de Franse overheid met de luchtvaartmaatschappij.

Ook wordt de mening van het bestuur gedeeld dat de garanties die Bpost heeft gegeven voor onder meer banenbehoud in de postdivisie niet geloofwaardig zijn. Daarnaast zullen ook zonder Bpost banen worden gecreëerd in de logistieke en pakkettendivisie.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen