Positief beursklimaat voor IPO’s?

Last modified: 20 juli 2023 12:22
Nederlandse ondernemingen kiezen de laatste tijd steeds vaker voor een beursgang. Chris van Schuppen, Head of Equity Capital Markets bij ABN AMRO, legt uit waarom.
In de eerste zeven maanden van dit jaar haalden bedrijven op de Nederlandse aandelenmarkten 5,9 miljard euro op in twaalf beurstransacties, zo blijkt uit een rapport van ABN AMRO. Dat is meer dan in heel 2014 toen er 5,1 miljard euro werd opgehaald in veertien transacties. Opvallend is het hoge aantal beursdebuten onder deze beurstransacties, namelijk vijf year to date*. Dat is het hoogste aantal sinds 2000. De andere zeven waren aandelenemissies van bedrijven die al beursgenoteerd waren. ABN AMRO is sinds begin 2014 als adviseur bij dertien equity capital markets-transacties (ECM) betrokken geweest en is daarmee de leading ECM-bank in Nederland. 
* tot en met 13 augustus

“Het was tot augustus  een gunstig moment voor een beursgang” licht Chris van Schuppen, Head of Equity Capital Markets bij ABN AMRO, toe. “De aandelenmarkten hebben zich de laatste jaren flink hersteld. De prijsniveaus zijn nu zelfs relatief hoog. Dat komt door goede economische vooruitzichten: de meeste wereldeconomieën laten weer een gezonde groei zien.” Behalve goede economische omstandigheden, vloeit er ook veel kapitaal naar de aandelenmarkten door het opkoopprogramma van de ECB. “De ECB drukt met zijn opkoopbeleid de rentes op staatsobligaties, waardoor deze nauwelijks nog iets opleveren. Beleggers gaan daardoor op zoek naar rendement elders, waaronder de aandelenmarkten.”
Vooral private equity partijen hebben tot nu toe volgens Van Schuppen hun kans gezien om een beursexit te maken op hun deelnemingen. “Denk aan de IPO’s van Lucas Bols, Grandvision en Refresco Gerber. Deze bedrijven waren voorheen in handen van private investeerders. Ik verwacht nog meer exits van private equity partijen want er zitten nog genoeg interessante bedrijven in hun portefeuilles.” 
De kapitaalmarkt laat soms heftige correcties zien en zo ook recent in augustus. Deze plotselinge volatiliteit is een bekend verschijnsel en neemt op termijn altijd weer af. Over het algemeen niet de beste achtergrond voor het doen van IPO’s, echter ook nu zie je dat er toch transacties worden aangekondigd. De verwachting is dat de volatiliteit de komende periode zal blijven en dat met name IPO’s uit opkomende markten, Azië en de olie & gas industrie de moeilijkste transacties zullen zijn. Bekende namen met stabielere vooruitzichten, bewezen bedrijfsmodellen en Europese, Amerikaanse afzetmarkten zullen zich makkelijker door de recente volatiliteit heen bewegen.
 
Claimemissies

De eerste vraag die een bedrijf zich volgens Van Schuppen moet stellen bij een beursgang is: waar zijn beleggers op dit moment mee bezig. ”Wat schuilt er achter de transacties? Een aantal jaar terug zagen we bijvoorbeeld dat bedrijven vooral bezig waren met claimemissies en herstructureringen, bijvoorbeeld om aan schuldverplichtingen te kunnen voldoen. Dat was geen positief klimaat voor een IPO. Beleggers waren destijds al veel aandacht en geld kwijt aan claimemissies en zouden het beursdebuut van een nieuw bedrijf daardoor mogelijk eerder links laten liggen.”
Nu is dat veranderd. “Claimemissies en balansversterkingen zijn afgenomen. In plaats daarvan hebben we dit jaar gezien dat bedrijven aandelenplaatsingen gebruiken om groei te financieren, bijvoorbeeld via M&A of investeringen in R&D. Zo ging Refresco Gerber eind maart voor 548 miljoen euro naar de beurs. Naast een gedeeltelijke verkoop van bestaande aandelen door de aandeelhouders, werd er ook nieuw geld opgehaald door het bedrijf zelf door middel van uitgifte van nieuwe aandelen. Dat opgehaalde kapitaal wordt gebruikt voor fusies en overnames. Dat zulke transacties succesvol verlopen, betekent dat het vertrouwen van bedrijven in de economie is toegenomen en dat beleggers weer op zoek zijn naar nieuwe kansen.”
 
Minder volatiliteit


Behalve het soort transacties, is het ook verstandig om te kijken naar de volatiliteit op de beurs. Dat heeft te maken met timing. “Daar komt bij dat een lage volatiliteit beleggers meer rust geeft. Beleggers zijn zij eerder bereid om naar een nieuw bedrijf, dat zijn debuut maakt op de beurs, te kijken als hun bestaande portefeuilles goed lopen.”
Het aanvoelen van de marktomstandigheden is belangrijk want een verkeerd getimede IPO kan een bedrijf nog lang achtervolgen. “Beleggers kunnen door een mislukte IPO het vertrouwen in een aandeel verliezen waardoor de koers daalt en het bedrijf kwetsbaar wordt voor overnames. Bovendien volgen er na een beursgang vaak vervolgverkopen of momenten waarop het bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft om kapitaal op te halen. Om ook een tweede, derde en vierde keer nog succesvol kapitaal op te kunnen halen, is het wenselijk dat de eerste aandelenplaatsing een succes is geweest. Beleggers zullen niet zo snel nóg eens in zee gaan met een bedrijf als de koers 30% onder de laatste uitgifteprijs staat.
De wereldeconomie groeit in 2015 en 2016 volgens de laatste voorspellingen met ongeveer 3%. Daarnaast blijft de ECB tot en met september 2016 voor 60 miljard euro per maand aan Europese staatsobligaties opkopen en zijn Nederlandse beursgenoteerde bedrijven weer bezig met investeren in groei Van Schuppen: Van Schuppen:’Ondanks de huidige hogere volatiliteit in de markt is het nog steeds mogelijk dat nog meer mooie bedrijven zullen  debuteren op de Nederlandse beurs de komende tijd.”
Related articles