Polman nodigt pensioenfondsen uit in Unilever te investeren

Unilever-topman Paul Polman wil dat staatsfondsen meer geld steken in het Brits-Nederlandse voedingsmiddelen- en wasmiddelenconcern.

Dat zei topman Paul Polman tijdens een conferentie in Spanje. Hij noemde staatsinvesteringsfondsen 'geschikte partners voor Unilever vanwege hun blik op de langere termijn'.

"Ze behoren al tot onze grootste investeerders, maar we denken dat ze naar interessante modellen zoals die van ons zullen blijven kijken en daarbij hun belangen uitbreiden", aldus de pleitbezorger van duurzaamheid. 

Buitenlandse pensioenfondsen
Momenteel houdt het Noorse staatsinvesteringsfonds een belang van 1,8 procent in Unilever. Een Japans pensioenfonds is voor 1 procent eigenaar. Ook het Singaporese staatsfonds Temasek investeert in Unilever, al is onduidelijk voor hoeveel. NN Group (11,87 procent) en ASR (5,11 procent) zijn de grootste aandeelhouders onder de Nederlandse verzekeraars. 

Eerder deze week riep demissionair minister Kamp van Economische Zaken pensioenfondsen op om een groter aandeel te nemen in Nederlandse multinationals. 

Kortetermijndenken
De uitspraak van Polman past in de context van de recente overnamepogingen door Kraft Heinz. Enkele pensioenfondsen en ASR schaarden zich eerder achter het duurzaamheidsbeleid van de CEO. Het kortetermijndenken van de Amerikanen zou ook volgens die partijen niet bij Unilever passen. Evengoed heeft de Amerikaanse toenadering ervoor gezorgd dat aandeelhouders op korte termijn waarschijnlijk meer rendement gaan zien.

Na de mislukte overnameplannen heeft Polman belooft de winstmarges op te schroeven en een aandeleninkoopprogramma te starten. Unilever zoekt verder nog een koper voor de spreadsdivisie. Ook heeft het bedrijf zelf een aantal overnames op het oog. Zo staat Colgate-Palmolive sinds vorige week in de etalage. Het Amerikaanse bedrijf mag voor ruim 79 miljard euro verkocht worden. Unilever geldt als een van de kanshebbers. 

Bron: ANP, MenA.nl en Grootaandeelhouders

Gerelateerde artikelen