Plan bedenktijd oogst kritiek AFM en Euronext
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming wil met de wet bedrijven de mogelijkheid geven een pauze van 250 dagen in te lassen, waarin ze alle voors en tegens van bijvoorbeeld een overnamebod kunnen wegen.
AFM en Euronext wijzen er in een openbare consultatie op dat de bedenktijd de aantrekkelijkheid van het Nederlandse bedrijfsleven voor buitenlandse investeerders teniet kan doen. Zo schrijft de AFM dat de maatregel topbestuurders tijdens de bedenktermijn impliciet beschermt, terwijl de rechten van aandeelhouders in dezelfde tijd worden beknot.
Euronext, dat onder andere de beurs in Amsterdam uitbaat, is bang dat de bedenktijd het imago van Nederland als open economie schaadt. Dat terwijl investeringen vanuit het buitenland in Nederlandse bedrijven belangrijk zijn voor de economie.
AFM waarschuwt overigens ook voor een toename van het risico op marktmisbruik. Als bedrijven een bedenktijd invoeren, neemt het aantal mensen met voorwetenschap toe. Dat vergroot de kans op streng verboden beurshandel met voorkennis. Beleggersclubs Eumedion en de Vereniging van Effectenbezitters reageerden in januari al negatief op het voorstel.
Er zijn ook voorstanders. Zo vindt de werkgeversorganisatie VNO-NCW dat Nederlandse bedrijven een te makkelijke overnameprooi dreigen te worden, mede doordat andere landen hun markt juist grotendeels afschermen. De voorgestelde bedenktijd zou voor meer evenwicht en zorgvuldigheid zorgen bij een vijandig bod. Vakbond FNV is een ongebruikelijke medestander van de ondernemersclub en wijst erop dat weloverwogen fusies beter zijn voor werknemers.
Het wetsvoorstel van minister Dekker is ingegeven door het ongevraagde overnamebod op verfconcern AkzoNobel door de Amerikaanse branchegenoot PPG. Uiteindelijk ketste de deal af, maar onder politici klonk de roep om Nederlandse bedrijven beter te beschermen.